[ annonse ]
Turistpolitiet på oppstilling før en inspeksjon i Walking Street i Pattaya. Med en cannabis-forretning som annonserer sine varer høylytt i bakgrunnen. Turistpolitiet på oppstilling før en inspeksjon i Walking Street i Pattaya. Med en cannabis-forretning som annonserer sine varer høylytt i bakgrunnen. Illustrasjonsfoto: Dag Ekeberg
11. mai 2024

Kommentar: Cannabis-politikken i Thailand er en komedie – men tragisk for mange

Skrevet av 
[ annonse ]

Folk som har investert i denne industrien ligger an til å tape alt. Det mange glemmer er landets historie når det gjelder narkotika. 

 

Thailandske politikere skifter standpunkt over en lav sko. For eksempel innenriksminister Anutin Charnvirakul, som var selve foregangsmannen for legalisering av cannabis, via partiet Bhumjaithai. Nå sitter han i en regjering som vil gå tilbake på myndighetens ord.

 

LES: Cannabis på sykehus fra august, Thailand kan bli storprodusent (20. juli 2019)

 

Han har nettopp varslet at han er enig med statsminister Srettha Thavisin i ny kriminalisering av cannabis, som rapportert i flere lokale medier. Dette skal etter sigende skje fra og med april 2025.

 

De som har investert i cannabis – dyrkende bønder, distributører og utsalg – ser ut til å tape alle pengene.

[ annonser ]

 

LES: Kommentar: Hva med alle pengene folk har investert? (22. september 2023)

 

Thailand har versert i nyhetsmedier verden over som landet som legaliserte cannabis. Hvor pinlig er det ikke nå at alt dette viste seg å være null verdt.

 

Nåværende innenriksminister Anutin ble helseminister i 2019. Men istedenfor å jobbe med frigjøring av Cannabis måtte han stri med Covid-19, i et land som lot restriksjonene vare lenge, og til sist ødela en hel høysesong basert på rykter om nye virusvarianter.

 

LES: Skylder på Test&Go for økt smitte, neste store møte 7. januar (29. desember 2021)

 

Vi vet alle hvordan det går når man saksøker myndighetene – man taper. Men hvis det var noen som kunne ha en vinnende sak overfor myndighetene, så må det være de som har satset penger på Cannabis – bare for å bli fortalt et par år senere at «det er forbudt».

 

Folk verden over har faktisk fulgt nøye med i thailandsk politikk, og gitt rosende omtale av et land som vil la folk få velge hvilke rusmidler de ønsker å innta, uten påvirkning fra myndigheter. 

 

Så gikk Thailand raskt tilbake til sitt gamle selv.

 

Og da kan man ikke glemme historien til det regjerende partiet. Thaksin Shinawatra, milliardær og nylig tilbakevendt grunnlegger av partiet som nå heter Pheu Thai, sto i 2003 som statsminister bak en mye omstridt «kamp mot narkotika».

 

Bangkok Post omtalte dette i 2013:

 

For more than 10 years now Thaksin has evaded responsibility for these the most heinous of his crimes. Lest we forget: His "war on drugs" saw 2,873 Thais dead in a matter of three months, from February to April, 2003. The victims included whole families, women, children and old people. 

 

Men nå er partiet tilbake i regjeringsposisjon, og statsministeren ønsker at «kun én meth-pille» skal være nok til å sende folk i fengsel. 

 

Thailandske fengsler er grusomt overbefolket og ifølge FN «ikke egnet for menneskelig opphold». Den nye politikken fra regjeringen vil kaste enda flere folk inn i disse fengslene, kun for å være narkotikabrukere.

 

Den største ironien i alt dette, er at Thaksin selv skulle sittet i et av disse fengslene, men han «var for syk» til å sone da han ankom Thailand i august i fjor. Vi vet ikke hvor mange som trodde på denne historien, men nå er han uansett fri og ifølge kritikere styrer landets politikk fra kulissene. 

 

LES: Thailand har valgt ny statsminister, Thaksin er tilbake (22. august 2023)

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere kommentarer)

(© Thailands Tidende. 11. mai 2024

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Town house Bangkok
( / Hus til salgs)

Town house Bangkok

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Thailand i Norge (kart)