[ annonse ]
Thailand satser på svenske jagerfly igjen Foto: Saab
30. august 2024

Thailand satser på svenske jagerfly igjen

Skrevet av 
[ annonse ]

Det thailandske flyvåpenet sier at de har valgt Saabs Gripen 39 jagerfly til å erstatte foreldede fly.

 

Luftforsvaret sier at de brukte ti måneder på å veie alle alternativer før de bestemte at JAS 39 Gripen E/F har evnen til å oppfylle kravene i luftforsvarets strategi.

 

Kampen sto mellom Gripen og F-16. Regjeringen har ennå ikke formelt vedtatt kjøpet, men det ligger i kortene.

 

Thailand har for tiden 11 JAS 39 Gripen jagerfly og dusinvis av amerikanske F-16 og F-5 jetfly, hvorav noen har vært i drift siden slutten av 1980-tallet.

 

Opprinnelig hadde Thailand 12 Gripen-fly, men et av dem styrtet under en oppvisning i Songkhla i januar 2018, hvor piloten ble drept. Konklusjonen fra var at styrten skyldtes pilotfeil.

[ annonser ]

 

Thailand har for øvrig en historie med ombestemmelse angående Gripen-fly. De bestilte opprinnelig 12 fly, men avbestilte seks av dem i 2009, slik Thailands Tidende rapporterte:

 

Les: Thailand avbestiller Saabs Gripen (1. juni 2009)

 

Senere ble imidlertid også disse ekstra seks flyene kjøpt, da økonomien i Thailand hadde bedret seg.

 

Det første av de seks flyene ble levert 22. februar 2011. Saab leverte tre Gripen-fly i april 2013, og tre til i september 2013.

 

– Jeg kan bekrefte at det thailandske luftforsvaret har kommunisert deres ønske om å kjøpe Gripen-jagerflyene i fremtiden, sa en talsperson for Saab til Reuters denne uken.

 

Luftforsvaret hadde allerede bedt om et budsjett på 19 milliarder baht for regnskapsåret 2025 for kjøp av fire nye uspesifiserte jagerfly, som skulle anskaffes over 2025 til 2029.

 

Dette er en del av dens langsiktige plan om å anskaffe totalt 12 nye jagerfly innen regnskapsåret 2034 for å erstatte de aldrende jagerflyene.

 

Thailand er ett av sju land som for tiden benytter Gripen-flyene i sitt luftforsvar. Det dreier seg om Sverige, Tsjekkia, Ungarn, Sør-Afrika, Storbritannia, Brasil og Thailand. 

 

(© Thailands Tidende. 30. august 2024)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Bøker til salgs
( / Til salgs)

Bøker til salgs

Town house Bangkok
( / Hus til salgs)

Town house Bangkok

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Thailand i Norge (kart)