[ annonse ]
Leder i Khon Norway Edvin Jonassen er kritisk til regjeringens forslag til gjennomføring av denne loven. Leder i Khon Norway Edvin Jonassen er kritisk til regjeringens forslag til gjennomføring av denne loven. Foto: Privat
19. desember 2019

Slutt på ektefelle- og barnetillegg: – Vi trenger ti års utfasing!

Skrevet av 
[ annonse ]

I slutten av november vedtok stortinget krav om bosetting i Norge for å få ektefelle- og barnetillegg. Men hvordan og hvor raskt skal tilleggene fases ut? Det pågår det nå en høring på, og interesseforeningen Khon Norway har sendt et skarpt svar.

 

– Denne loven rammer feil, sier leder Edvin Jonassen (74) i interesseorganisasjonen for nordmenn i Thailand, Khon Norway. – Den rammer i hovedsak de nordmenn som tok seg den frihet å flytte til land som Thailand etter et langt yrkesliv som skattebetaler i Norge.

 

Han kritiserer regjeringen for kun å ha sett på situasjonen for folk innenfor EU-området:

– Det største problemet for norske pensjonister i Thailand er at det er mange som snart havner under grensen for å få årsvisum her. Bortfall av disse tilleggene kan gjøre at flere må flytte tilbake til Norge.

 

Jonassen tror ikke den norske staten vil spare noen penger på den nye lovgivningen, tvert imot vil nordmenn som har solgt alt i Norge og etablert seg i land som Thailand måtte flytte hjem. Da blir det sosialvesenet som må tre støttende til.

 

[ annonser ]

FAKTA: LOVENDRINGEN

Proposisjonen foreslår endringer i folketrygdloven som gjør at det for rett til barne- og ektefelletillegg skal stilles krav om bosetting og opphold i Norge for barn og ektefelle det mottas forsørgingstillegg for. Det skal også stilles krav om bosetting i Norge for mottakere av forsørgingstillegg til alderspensjon og uføretrygd. Formålet med forslagene er å begrense velferdseksport, samt å stramme inn på offentlig støtte til foreldre som sender barn til land hvor de potensielt kan risikere å bli utsatt for tvang og omsorgssvikt, og på denne måten søke å forebygge slike handlinger.

Høring - forslag om endringer i folketrygdloven mv. Krav til opphold i Norge for rett til barne- og ektefelletillegg

Prop. 129 L (2018–2019) Endringer i folketrygdloven (krav om bosted og opphold i Norge for rett til ektefelle- og barnetillegg)

 

Som Thailands Tidende har rapportert tidligere, så var hensikten med lovendringen, litt forenklet, at man skulle unngå at innvandrere sender sine barn på koranskoler, og at polakker og andre som har jobbet i Norge tar med seg store trygdeytelser til hjemlandet. Men loven rammer ikke polakker, grunnet EØS-reglementet, og det har vært stilt spørsmålstegn om det i særlig grad rammer koranskoler.

 

LES: Skulle ramme polakker og somaliere, men nordmenn i Thailand får svi

 

– Forholdene knyttet til folk bosatte i øvrige land var overhode ikke nevnt. Dette kritiserte vi sterkt i vårt høringsnotat om denne loven. Nå gjentar dette seg.

 

LES: Regjeringen har bestemt seg: Vil fjerne barne- og ektefelletillegg

LES: – Barnetillegg ingen opptjent rettighet

LES: – Ikke ta fra oss barnetillegget!

 

Khon Norway skriver i høringssvaret at departementets forslag om ytelser som kan erstatte disse to tilleggene kun er aktuelle for folk som bor i EU-området. Det er snakk om ting som arbeidsledighetstrygd, supplerende stønad og ytelser innrettet mot lavinntektsfamilier. Departementet nevner også sosialtjenesteloven.

 

– Khon Norway går ut fra at Arbeids- og sosialdepartementet utmerket godt vet at ingen av disse mulighetene er gjeldende for pensjonister utenfor EU/EØS-området, skriver foreningen i sitt svar.

 

FAKTA: OM KHON NORWAY

● Khon Norway er en interesseforening for nordmenn i Thailand. De har for tiden 176 betalende medlemmer.

● Den viktigste beskjeftigelsen er spørsmål om helse, eldreomsorg og skatt, samt generell informasjon om ting som immigrasjon, trafikkregler og offentlig og privat helsevesen i Thailand.

● De møtes hver tirsdag formiddag på en restaurant på Jomtien Beach. Ca. 50 av medlemmene bor i Pattaya-området, resten bor rundt om i landet.

● Blant foreningens medlemmer er hovedsakelig pensjonerte menn som har bosatt seg i Thailand, men de påpeker at de har medlemmer av begge kjønn, og man trenger ikke være pensjonist

● Foreningen har en generell facebookgruppe samt en gruppe kun for medlemmer. De har årsmøte 26. mars 2020.

 

De legger til:

– Dette er en kritisk mangel, og Khon Norway krever at forholdene for disse gruppene utredes og sendes på høring før departementets forslag til lovendringer iverksettes.

 

Regjeringen har tre forslag til utfasing, hvor de ifølge Jonassen selv heller i retning av en mellomløsning, hvor tilleggene utfases i perioden 2023–2027. Khon Norway-lederen mener at det er alt for kort tid for nordmenn i Thailand å omstille seg. Foreningen støtter derfor – motvillig – forslaget om at utfasingen først starter i 2029.

 

LES: Regjeringen svar skyldig om «straffeavgiften» for nordmenn i utlandet

 

Personlig kjenner Jonassen flere nordmenn som vurderer Filippinene og Vietnam som alternative land å bo i.

 

Der er det ikke de drakoniske kravene om månedlig inntekt/pensjon for opphold. Ulempen er at disse landene ikke har samme type skatteavtale med Norge, hvor man kan dele skatten mellom de to land.

 

– Dette har jo med EU å gjøre. Nordmenn stemte Nei til EU et par ganger, men det virker ikke å ha hatt noen stor effekt. Hva stemte du?

– Dette er jo lenge siden, men jeg stemte ja. Nå må jeg innrømme at jeg er blitt Nei-mann, etter å ha sett hva slags følger det norske «medlemskapet» via EØS har fått.

 

Jonassen kommenterer det han ser på som total mangel på forståelse for thailandske forhold hos norske myndigheter:

– Man tror at ektefellene til nordmenn jobber her til de blir pensjonister, men det stemmer jo ikke. Arbeidsmarkedet er vanskelig for thaier over 40 år. Samfunnet her likner på mange måter det norske samfunnet for 50 år siden.

 

I departementets høringsnotat står det:

«Departementet mener at det ikke er behov for å innføre forsørgingstillegg til ny alderspensjon og at en raskere avvikling av forsørgingstillegg, som innebærer mindre forskjeller i rettighetene til påfølgende årskull, er mer hensiktsmessig.»

 

Til dette kommenterer Khon Norway:

– De definerer hva som er hensiktsmessig sett fra departementets utgangspunkt. Hva som er mest hensiktsmessig sett fra den enkelte pensjonists side, nevnes ikke.

 

Videre står det i regjeringens notat:

«Videre mener departementet at avviklingen av forsørgingstillegg etter gjeldende rett, med full virkning fra 1962/63-kullet, gir uheldige utslag som følge av store forskjeller i rettighetene til påfølgende årskull.»

 

Khon Norway svarer:

For den enkelte pensjonist er det «uheldige utslaget» svært forskjellig fra departementets ganske kyniske betraktning. Departementets «problem» kunne vært løst ved i noen grad å bedre rettighetene til «påfølgende årskull».

 

Khon Norway skriver videre at noen kan hevde at de problemene som beskrives lett kan løses ved at pensjonistene flytter tilbake til Norge:

– I og med at dette dreier seg om de fattigste pensjonistene, ville et slikt tiltak føre til mange skilsmisser. Mange pensjonister ville bli tvunget til å skille seg både fra sin kone og sine barn, på grunn av at familiens økonomiske situasjon vil stenge for mulighetene til at norske myndigheter ville innvilge visum for dem.

 

Jonassen sier:

– I tillegg bør en også være klar over at dersom en slik familie skulle ankomme Norge, ville kostnadene for norske myndigheter fort gå langt utover de beskjedne beløpene som hustru og barnetillegg representerer.

 

Khon Norway konkluderer med at høringen går ut på å fjerne ytelser til dem med lavest pensjon, altså de fattigste pensjonistene og deres pårørende. Spesielt barnetillegget gir de fattigste pensjonistene anledning til å sørge for best mulig utdanning og helsestell for de barna de har ansvar for. Dette kan nå bli fratatt dem.

 

– Dersom ikke departementet er villig til å utrede disse pensjonistenes og barnas forhold, vil situasjonen for dem i mange tilfeller bli dramatisk og tragisk.

 

I notatet står det at «En forutsetning for en vellykket gjennomføring er at det gis informasjon til mottakere av ytelsen at den vil reduseres fra og med 2024 og opphøre senest i 2027 slik at den enkelte kan tilpasse seg en økonomisk situasjon uten forsørgingstillegg».

 

– Khon Norway er enig i at tid til tilpasning er essensielt. Fire år er kanskje tilstrekkelig for de pensjonistene som bor i Norge eller EU-området, men det er altfor kort tid for dem som bor eksempelvis i Thailand.

 

Av den grunn støtter foreningen – om enn motvillig – det mest langvarige forslaget til utfasing, hvor tilleggene opphører i 2029, kalt Alternativ A

 

FAKTA: ALTERNATIV A – UTFASING OVER TID

Ektefelletillegg:

Alderspensjonister født før 1954 beholder rett til ektefelletillegg etter gjeldende regler. Alderspensjonister født i 1954–1962 beholder retten til ektefelletillegg, men tillegget tidsbegrenses til 2029.

 

Barnetillegg:

Alderspensjonister født før 1963 beholder retten til barnetillegg, men tillegget begrenses til barn født før 2021.

 

Høringsfristen utgikk 13. desember, og disse har svart:

 

Akademikerne

Arthur Sandberg

Den Norske Aktuarforening (uten merknader)

Forsvarsdepartementet (uten merknader)

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon

Garantikassen for fiskere (uten merknader)

Helse- og omsorgsdepartementet (uten merknader)

Justis- og beredskapsdepartementet (uten merknader)

KS

Khon Norway

Klima- og miljødepartement

LO Norge

Landbruks- og matdepartementet

Landsforbundet for offentlige pensjonister (LOP)

Mette Mikkelsen

Nordland eldreråd

Norsk Revmatikerforbund

Samferdselsdepartementet

Senior Norge

Thorleif Berthelsen

Utenriksdepartementet

 

(© Thailands Tidende. 19. desember 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)