[ annonse ]
Politiske partier frir til pensjonister – vil mangedoble utbetaling Illustrasjonsfoto: Pxhere.com
5. mars 2023

Politiske partier frir til pensjonister – vil mangedoble utbetaling

Skrevet av 
[ annonse ]

12 millioner eldre thaier uten noen spesiell pensjonsordning får 600–1000 baht pr måned av staten. Nå snakker flere partier om å øke beløpet til 3000 baht eller mer.

 

Siden 2012 har eldre uten spesielle pensjonsordninger fått støtte fra staten på 600 baht pr måned for de mellom 60 og 70 år, 700 baht for de mellom 70 og 80, 800 baht for de mellom 80 og 90 og 1000 baht for de som er over 90 år gamle.

 

Det var daværende statsminister Yingluck Shinawatra (Pheu Thai) som gjennomførte partiets valgløfte og økte minstepensjonen. Tidligere hadde den ligget på 500 baht uavhengig av alder.

 

LES: Pensjonsutbetaling på thailandsk vis (1. mars 2012)

 

Pheu Thai har interessant nok ikke gått ut med noe stort løfte til pensjonister ennå i valgkampen. De har isteden fokusert på å øke minstelønnen til 600 baht pr dag og minimum månedslønn på 25 000 baht for folk med fireårig universitetsutdannelse. 

[ annonser ]

 

Andre store partier har imidlertid fridd til pensjonister i denne valgkampen. Valget vil gå av stabelen 7. mai, etter det som nå opplyses. 

 

LES: Planlegger å oppløse parlamentet for et raskere valg (19. februar 2023)

 

Thailand er raskt på vei inn i en eldrebølge, og det gjør valgflesk til pensjonister ekstra dyrt for de som tenker langsiktig finansiering. I år vil Thailand passere grensen på 20 prosent av befolkningen som er over 60 år. Ifølge prognoser vil hele 30 prosent av befolkningen være over 60 år i 2037.

 

LES: Eldrebølgen kommer – fødselsraten sunket med en tredel på ti år (28. mars 2022)

LES: Revurderer å øke pensjonsalder fra 60 til 63 år (15. september 2020)

 

Regjeringspartiet Palang Pracharath er de som har gått lengst i sine valgløfter. De sier at personer mellom 60 og 70 vil motta 3000 baht per måned, de mellom 70 og 80 vil få 4000 baht i måneden og folk over 80 vil få 5000 baht.

 

Regjeringspartiet går til valg uten statsministeren ved roret, men isteden med visestatsminister Prawit Wongsuwan som statsministerkandidat. Prawit er kjent som «bakmannen» som har styrt mye av politikken og skaffet partiet flertall, men han har ikke vært spesielt populær på meningsmålinger.

 

Statsminister Prayut Chan-ocha stiller på vegne av partiet United Thai Nation Party, som pr i dag ikke har gått ut med noe eksplisitt løfte til pensjonister. 

 

Move Forward-partiet, som var tredje største parti under valget i 2019 (da under navnet Future Forward), foreslår å øke pensjonen for alle eldre over 60 år til 3000 baht i måneden innen 2027. Partiet inntar en forsiktigere tilnærming enn regjeringspartiet, og sier at de innser de høye kostnadene ved et slikt tiltak.

 

I en nylig offentlig debatt om pensjon anslo Decharut Sukkumnoed, direktør for Move Forward Partys tenketank – Think Forward Center – at den totale kostnaden for å heve pensjonen for 12 millioner pensjonister vil være rundt 420 milliarder årlig.

 

Partiet foreslår også en universell barnevernsordning, som vil øke barnetilskuddet fra 600 baht til 1200 baht per måned. Den totale kostnaden for den reviderte eldrepensjonen og barnestøtten vil være 650 milliarder baht.

 

Decharut sa til avisen Thai PBS at partiet vil finansiere økningen via tre tiltak:

- Kutte militærutgifter eller andre prosjekter verdt rundt 180 milliarder baht.

- Forbedre skatteinnkrevingseffektiviteten, noe som vil gi mer enn 250 milliarder baht i inntekter.

- Øke skattesatsene.

 

Partiet ser også på å innføre formuesskatt for personer med verdier over 300 millioner baht, samt heve eiendomsskatten.

 

Partiet Demokratene, det fjerde største partiet under forrige valg og landets eldste parti, sier at partiet ikke ønsker å forplikte seg til et spesifikt beløp for minstepensjonister, da kostnadene vil være så høye som 450 milliarder baht, dersom hver pensjonist skulle få 3000 baht i måneden. Antall eldre er nå 12 millioner, men er forventet å nå 20 millioner i 2040, ifølge partiet. 

 

De forsikrer imidlertid at partiet hans ville ta seg av de eldre, inkludert å gjøre det mulig for dem å fortsette å jobbe i ytterligere 10 til 20 år etter at de har fylt 60.

 

Folk som har jobbet i offentlig virksomhet har rett til en tjenestepensjon når de pensjonerer seg, hvis de har tilstrekkelig opptjeningstid. Privatansatte kan være medlem i Social Security, og få en liten pensjon hvis de har minst 15 års opptjeningstid. Det er imidlertid en mengde thaier som ikke har slik pensjon, grunnet at de har jobbet for seg selv eller i mindre virksomheter som ikke har vært medlem av Social Security. 

 

(© Thailands Tidende. 5. mars 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)