[ annonse ]
1. januar 2019

Endringer lar vente på seg

Skrevet av 
[ annonse ]

Utlendinger som jobber – eller ønsker å jobb – i Thailand jublet våren 2018. Alt skulle bli så mye enklere – og gratis. Man skulle bare kunne begynne å jobbe, og melde fra elektronisk innen 15 dager. Men de viktige endringene er ikke innført i praksis.

 

24. mai 2018 publiserte advokatfirmaet Tilleke & Gibbins i Bangkok en artikkel («Relaxation of Work Permit Requirements in Thailand») om forenklingen i systemet rundt arbeidstillatelse i Thailand. Artikkelen vakte oppsikt blant expats i landet, som trodde de nå var kvitt den store papirmølla som er involvert for å kunne jobbe i landet. 

Men det har vist seg at det som myndighetene lanserte i mai 2018 ikke har materialisert seg. Det skulle bli mulig å registrere endringer i arbeidsforhold online, og det skulle være gratis. Dette har ikke skjedd. Ei heller har det blitt som lovet at man kun kan melde fra 15 dager i ettertid når et firma ansetter personer, eller når en arbeidstaker skifter arbeidsplass eller arbeidsoppgaver.

 

Har diskutert med departement

Vi tok kontakt med artikkelforfatteren hos Tilleke & Gibbins, advokat Penrurk Phetmani. Vi spurte:

– Så det blir nå mulig å starte og jobbe og melde fra innen 15 dager?

– Svaret er nei, arbeidstillatelsen må skaffes først.

[ annonser ]

– Hva er adressen til websiden hvor man kan registrere endringer i slike ting som type arbeid og arbeidssted?

– Vi har diskutert dette med Department of Employment. Det virker som de kun aksepterer å legge til arbeidsgiver, hvis en person jobber for mer enn ett firma. Online-registrering fungere fortsatt ikke. 

Artikkelen ligger i skrivende stund fortsatt på advokatfirmaets webside, men må altså leses i lys av det ovenstående.

 

Jobbe uten arbeidstillatelse?

30. juni i 2018 kom det flere nyheter på dette området. Da publiserte websiden The Phuket News et innlegg med tittelen «Working without a work permit now possible». Det var en amerikansk partner i advokatfirmaet Duensing Kippen i Phuket som sto bak artikkelen. Jerrold Kippen fortalte at man bare kunne begynne å jobbe, så lenge man rapporterte inn online innen 15 dager.

Måneden senere kom en oppfølger fra samme advokat. Der skrev han at «enhver person som har en arbeidstillatelse i Thailand kan nå jobbe hvor som helst, for hvem som helst (inkludert dem selv) under hvilke som helst forhold». Det ble tolket som om det var lov å jobbe som webnomade, og komme til Thailand og jobbe for firmaer andre steder i verden via nettet.

Vi har sendt ham en forespørsel om hans erfaringer med situasjonen nå, men har i skrivende stund ikke fått noe svar.

 

Akkurat som før

Disse artiklene ble kommentert i stort omfang blant expats i Thailand. Folk med lang erfaring her var skeptiske, men den vanlige oppfatningen var at «endelig har dette landet kommet seg over i det 21. århundre».

Men folk vi har snakket med sier at lokale immigrasjonskontorer jobber på samme måten som før. De krever de samme papirbunker og gebyrer som før.

Mange firmaer som ansetter utlendinger bruker mellommenn for ordne med denne prosessen, og dette er blitt en egen industri. Hvis alle forhold rundt arbeidstillatelser for det første skulle kunne rapporteres online, og for det andre skulle bli gratis, så ville denne industrien forsvinne, og mange miste sitt levebrød.

En ny meningsmåling lar immigrasjonsvesenet her få gjennomgå. Dusit Poll intervjuet 462 brukere av tjenesten, og kun halvparten var fornøyd med servicen de fikk. 47 prosent mente av det var for lange køer, 34 prosent mente at de ansatte var uhøflige, mens 27 prosent klagde på korrupsjon.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2019 – 1. januar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)