[ annonse ]
Cal-Comp Electronics rydder opp i det som betegnes som «moderne slaveri» med jobbagenter. Cal-Comp Electronics rydder opp i det som betegnes som «moderne slaveri» med jobbagenter.
12. desember 2019

Ti tusen burmesiske arbeidere får tilbake penger de måtte betale til jobbagenter

Skrevet av 
[ annonse ]

Arbeiderne i firmaet Cal-Comp Electronics ble avkrevet i snitt 20.000 baht av agenter som hadde skaffet dem jobb. Nå får arbeiderne refundert pengene av firmaet, etter press fra menneskerettighetsorganisasjoner.

 

Praksisen med agenter som utnytter arbeidere er å finne i mange land i regionen. Ifølge burmesisk lov kan man ta maks. 150.000 kyat (ca. 3000 baht) for å formidle arbeidere, men drøyt ti tusen arbeidere i elektronikkfirmaet Cal-Comp Electronics – med fabrikker i Samut Sakhon og Phetchaburi – ble avkrevet i snitt 20.000 baht, melder Reuters.

 

Slike summer setter arbeiderne i gjeld og de må i praksis bli værende på arbeidsplassen til de får betalt tilbake gjelden. Menneskerettighetsorganisasjoner bruker betegnelsen «moderne slaveri» på denne praksisen.

 

Det er sjelden at et firma tar ansvar og løser arbeiderne ut av denne gjelden, men  dette firmaet gjør altså nå det. Firmaet er eid av det taiwanske konsernet New Kinpo Group, som har fabrikker i flere land i regionen.

 

Det er den thailandske frivillige organisasjonen Migrant Workers Rights Network (MWRN) som har jobbet med denne saken på vegne av arbeiderne. Organisasjonen ble grunnlagt i 2009 av burmesiske arbeidere som jobbet i Thailand.

[ annonser ]

 

De har samarbeidet med Electronics Watch, som er en frivillig organisasjon grunnlagt i 2015 i Holland.

 

Electronics Watch lagde i fjor en rapport som viste hvordan thailandske jobbagenter forlangte kickbacks fra sine kolleger i Myanmar som fant arbeidere til å jobbe i Thailand. Agentene i Myanmar ville ikke betale disse pengene i kickbacks selv, så det ble arbeiderne som til syvende og sist ble tvunget til å betale.

 

Reuters har verifisert at Cal-Comp har startet å refundere arbeiderne, men har ikke fått noen uttalelse fra firmaet om hvor mye penger det dreier seg om totalt sett. Et overslag viser at de må betale 200–300 millioner baht.

 

Cal-Comp

Slik presenterer moderfirmaet til Cal-Comp seg på web.

 

Cal-Comp er underleverandør til store firmaer som HP Inc (USA), Hitachi og Konica Minolta (Japan), og disse firmaene foretar ifølge Reuters sine egne undersøkelser i sakens anledning.

 

HP inc – verdens nest største pc-produsent – uttaler at de forlanger de høyeste etiske standarder av sine underleverandører

 

Det finnes ca. tre millioner registrerte gjestearbeidere i Thailand. FN estimerer at det i tillegg er ca. to millioner som jobber svart.

 

Det finnes en thailandsk lov som forbyr slike agenthonorarer, men likevel eksisterer praksisen i landet.

 

Flere større kjeder har uttalt at de vil til livs disse agenthonorarene. Apple betalte i 2015 31 millioner dollar til 36.000 arbeidere, ifølge Apples egen webside.

(© Thailands Tidende. 12. desember 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)