[ annonse ]
Nils Ragnar Wold sammen med datteren Siripon Gunnvor, som han har hatt rett på barnetillegg for. Nils Ragnar Wold sammen med datteren Siripon Gunnvor, som han har hatt rett på barnetillegg for. Foto: Privat
20. februar 2019

Fikk aldri NAV-brev – tapte 300.000 kroner

Skrevet av 
[ annonse ]

Nils Ragnvald Wold i Khon Kaen har tapt ca. 3000 kroner måneden siden januar 2010 fordi han aldri fikk et brev fra NAV der de opplyste om at han hadde fått rett på ektefelle- og barnetillegg. NAV vil ikke etterbetale pengene. Wold mener det er frekt av NAV å ikke tro ham på at han ikke har mottatt brevet.

 

Wold (76) fikk avtalefestet pensjon (AFP) i 2006, og fikk beskjed om at han ikke hadde rett på ektefelle- og barnetillegg. Den retten fikk han i 2010, da han gikk over til ordinær alderspensjon, men han fikk aldri brevet hvor NAV opplyst om dette.

 

Først i fjor fikk han tilfeldigvis vite om dette med ektefelle- og barnetillegg av en kamerat som også bor i Khon Kaen. Da søkte han om tilleggene, og fikk de raskt innvilget, med tre måneders tilbakevirkende kraft.

 

Men de åtte årene hvor han gikk glipp av pengene vil ikke NAV gjøre noe med. Han får i dag i overkant av 3000 kroner i ektefelle- og barnetillegg. Siden 1. januar 2010 ville dette utgjort omtrent 300.000 kroner.

– Jeg har klart meg disse årene, men det er ikke poenget. Jeg har hatt rett på disse tilleggene, og da skulle jeg hatt dem, sier han.

 

[ annonser ]

Vi tok kontakt med avdelingsdirektør Inger-Marie Holtedahl i NAV Familie- og pensjonsytelser, og spurte:

 

– Er det mulig for Wold å få tilbakebetalt hele eller deler av det han skulle hatt i ektefelle- og barnetillegg mellom 1.1.2010 og 1.3.2018?

– Nei, det er dessverre ikke mulig. For å ha krav på en ytelse fra NAV, må man søke om ytelsen. Wold søkte ikke om barne- og ektefelletillegg før i 2018. 

 

– Har NAV noe ansvar for at folk er informert om de tilleggene de har krav på?

– NAV har et ansvar for å sørge for at informasjon om våre ytelser er forståelig og lett tilgjengelig for våre brukere. Vi har gode informasjonssider om alle våre ytelser og søknadsprosesser på nav.no.

 

Hun svarer videre:

– I tillegg sendte vi Wold et eget brev i 2009 der vi oppfordret ham til å søke om barnetillegg. Han sendte ikke noen søknad før i 2018, til tross for oppfordringen fra oss.

 

Vi har forelagt svarene for Wold, og han reagerer spesielt sterkt på dette siste utsagnet:

– Jeg synes det er frekt og arrogant av NAV at de ikke i det hele tatt kommenterer min påstand om at jeg aldri mottok dette brevet i 2009. Det er akkurat som de ikke tror på meg. Men det er jo åpenbart at hvis jeg hadde mottatt brevet ville jeg søkt om disse tilleggene.

 

Vi spurte avdelingsdirektør Holtedahl om NAV ikke burde forvisse seg om at folk mottar viktige brev de sender ut, men fikk kun til svar at de benytter normal postgang.

 

Wold har en 15 år gammel datter, Siripon Gunnvor, med kona Nang, og det er henne han har hatt rett på barnetillegg for. 

 

– Du hadde vel ikke elektronisk postkasse i 2009, for da ville du jo  sett brevet der?

–  Jeg husker ikke det, men det stemmer nok at jeg ikke hadde elektronisk postkasse da.

 

Wold sier at han har opplevd også tidligere at brev er blitt borte i postgangen mellom Norge og Thailand, så han tror nok at det skjedde den gangen også. Med store økonomiske følger.

– Tror du at du vil se noe til disse pengene?

– Nei, jeg tror ikke jeg kommer noen vei med dette.

 

– Hva med å benytte advokat og anke saken?

– Det blir vel kanskje for dyrt.

 

Wold legger til at han tidligere vant en skattesak mot norske myndigheter, så han utelukker likevel ikke at han kan involvere en advokat også denne gangen.

76-åringen jobbet på plattform i Nordsjøen frem til for 12 år siden. Da han pensjonerte seg var han forpleiningssjef. 

 

Wold innkaller nordmenn i Khon Kaen til vaffel- og kaffeslabberas hjemme hos seg med jevne mellomrom. Det er myntet på vennegjengen på 7-8 personer. Det var på et av disse treffene at en kamerat gjorde ham oppmerksom på ektefelle- og barnetillegg.

 

Wold kontaktet i fjor høst Thailands Tidende da han ikke fikk noen svar fra NAV. Han hadde bedt om kopi av AFP-vedtaket fra 2006, men hørte ikke noe fra NAV på flere måneder. Vi tok kontakt med kommunikasjonsavdelingen i NAV, og fikk raskt svar via dem, og en beklagelse for sen respons. Wold venter imidlertid fortsatt på dette dokumentet.

Normal responstid på slike henvendelser er en uke, får vi opplyst. 

(© Thailands Tidende 20. februar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)