[ annonse ]
NRK får snart økte driftsmidler fra nordmenn i Thailand. Dette ble offentliggjort av kulturminister Trine Skei Grande i mediemeldingen 29. mars. NRK får snart økte driftsmidler fra nordmenn i Thailand. Dette ble offentliggjort av kulturminister Trine Skei Grande i mediemeldingen 29. mars. Foto: Hans A. Rosbach/Venstre
8. april 2019

Ny NRK-skatt: Nordmenn utenfor EU er glemt

Skrevet av 
[ annonse ]

Nordmenn i utlandet som skatter til Norge får nå enda en skattebyrde, nemlig finansieringen av NRK. Men de får ikke dratt full nytte av tilbudet. NRK jobber med å gi adgang – men kun for nordmenn innad i EU/EØS.

 
Oppdatering (12. april 2019): Vi har fått svar fra Kulturdepartementet angående urimeligheten i at nordmenn som ikke kan se NRK fortsatt må betale for dette, se lenger nede i artikkelen.

 

De som har en brutto inntekt på minst 200.000 kroner i året må heretter ut med 1400–1700 kroner (avhengig av størrelsen på inntekten) ekstra for å finansiere NRK. Dette skjer ved at personfradraget via skatteseddelen reduseres. Størrelsen på denne skatten skal vedtas i Stortinget for fire år av gangen, fremgikk det av Kulturdepartementets mediemelding, som ble offentliggjort 29. mars i år.

 

Venstre har kulturministeren i Trine Skei Grande, men hennes parti ønsket ifølge Aftenposten en annen finansieringsform, nemlig en egen skatt øremerket til NRK, etter finsk modell. Derved ville NRKs inntekter være sikret uten politisk innblanding. Nå blir NRK en forhandlingspost i Stortinget, og mye rart kan skje med finansieringen av statskanalen.

 

2019 blir derfor siste år med lisensavgift. Den er i år på 3039 kroner. Ifølge tall fra Nettavisen var det 2.001.372 lisensbetalere i fjor. Fra og med neste år skal den altså fordeles på ca. 4,2 millioner skattebetalere.

 

[ annonser ]

Noen av disse skattebetalerne befinner seg i utlandet og har ikke noe fullverdig tilbud fra NRK. Ordinære TV-sendinger – nå kalt lineært tv – når ikke ut over Norges grenser, med mindre man ordner seg med internett-baserte løsninger for lineær-tv.

 

NRK har også sine programmer tilgjengelig via websidene sine, hvor man kan se dem når man vil. Men mange av de mest populære sendingene er blokkert utenfor Norge. Det dreier seg om det meste av sport og mange innkjøpte programmer.

 

Nå jobbes det med at nordmenn over hele EU/EØS-området skal kunne logge seg inn og se alle programmer som NRK viser. Dette kalles portabilitetsforordningen, og NRK har som mål å knytte seg til denne i løpet av 2019. Men det hjelper jo lite for nordmenn utenfor EU, for eksempel Thailand.

 

Vi tok kontakt med Kulturdepartementet:

 

– Vil nordmenn i utlandet kunne få slippe denne NRK-skatten?

–  Dette er ikke en NRK-skatt. NRK skal finansieres over statsbudsjettet. I innføringsåret dekkes dette inn ved å redusere personfradraget, svarer kommunikasjonsrådgiver Kjartan Sverdrup. – Alle som betaler skatt til Norge vil bidra til finansieringen av NRK, uavhengig av bosted.

 

– Vil det bli mulig å se NRK for alle norske skattebetalere, uansett hvor de bor?

– NRK har som mål å benytte seg av portabilitetsforordningen i løpet av 2019. Dette vil si at man da kan se NRK innenfor EØS-området. 

 

– Thailand ligger utenfor EØS. Hvordan skal norske skattebetalere som bor i Thailand få sett NRK? Jobbes det med et alternativ for de som befinner seg utenfor EØS?

– Det må nesten NRK svare på, så jeg anbefaler deg å kontakte dem.

 

Oppdatering (12. april 2019): Vi har fått svar fra Sverdrup på et par oppfølgende spørsmål:

 

– NRK svarte oss at de ikke jobber med å gi tilgang til nordmenn utenfor EU/EØS-området. Vil det bli mulig å få fritak fra denne skatten for norske skattebetalere som bor utenfor EU/EØS? Det er vel ikke logisk å la folk betale for tjenester de ikke har tilgang til?

– NRK finansieres over statsbudsjettet, og alle som betaler skatt til Norge er med på å finansiere både NRK og en lang rekke andre tjenester vi benytter oss av i varierende grad, for eksempel bilveier langt unna der vi bor og velferdstjenester vi ikke omfattes av.

 

– Dere svarer at innføringsåret dekkes dette inn ved å redusere personfradraget. Hvordan skal dette dekkes inn etter at innføringsåret er over?

– Det er Stortinget, på årlig basis som fastsetter skattesatsene. Det er derfor for tidlig å si noe om hvordan dette vil bli håndtert i senere budsjettår. 

 

Vi kontaktet NRK, og fikk en kommentar fra NRK-advokat Thomas Myhr. Konklusjonen er imidlertid den samme: Bare nordmenn innenfor EU-systemet vil kunne håpe på fri adgang til NRK.

 

Her er Myhrs kommentar:

«NRK TVs lineære kanaler er alltid geo-blokkert, da det er vanskelig å slå geo-blokkeringen av og på.

Derimot er mye av NRKs innhold fritt tilgjengelig – uten geo-blokkering – på NRK TV som en ikke-lineær tjeneste.

NRK arbeider med å erverve så omfattende rettigheter som mulig, slik at innholdet kan være lengst mulig tilgjengelig på NRK TV og om mulig uten geo-blokkering.

Noen ganger er det imidlertid ikke mulig å erverve rettigheter utenfor Norge, bl.a. for sport, og noen ganger vil dette være et kostnadsspørsmål.

NRK vil såldes ikke kunne gi et fullstendig tilbud til de som bor utenfor Norge.»

 

Myhr fortsetter: 

«I tillegg kan det nevnes at EU har vedtatt et direktiv om portabilitet som åpner for at NRK kan tilby sitt innhold utenfor Norge ved å etablere en sikker pålogging.

NRK oppfyller ikke i dag direktivets krav for identifisering og sikker pålogging.

Ved en slik portabilitetstjeneste ville NRK kunne tilby sitt innhold innenfor EØS, men ikke til bl.a. Thailand.

Begrunnelsen for denne geografiske begrensningen er helt enkelt at EU ikke kan vedta direktiv som får rettslig effekt utenfor EU/EØS.»

(© Thailands Tidende)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)