[ annonse ]
Payao og Eirik Holten. Payao og Eirik Holten. Foto: Privat
27. juni 2020

Myndigheter strammer inn: – Vi flytter tilbake til Norge!

Skrevet av 
[ annonse ]

Det blir slutt på ektefelle- og barnetillegg, og et regjeringsutvalg har foreslått å fase ut enkepensjonen. Samtidig er det blitt dobbel pris for utlendinger på offentlige sykehus i Thailand. Et thai-norsk par som har bodd her i femten år flytter nå tilbake til Norge.

 

Rettelse (30. juni): Det sto opprinnelig i denne artikkelen at etterlattepensjonen var vedtatt utfaset. Det stemmer ikke. Regjeringen jobber med problemstillingen, basert på en konklusjon fra et utvalg i 2017, men det er ikke fremmet noe lovforslag. Se linker lenger nede i artikkelen. Red.

 

Oppdatering: (3. juli): Regjeringen jobber med lovforslag om utfasing av etterlattepensjon

 

Payao og Eirik Holten har bodd Nakhon Ratchasima i Thailand i 15 år. Før dette bodde de sammen i Norge i ti år, hvor begge var i jobb. Da Holten brakk ryggen under sin jobb som anleggselektriker og ble uføretrygdet ville han tilbringe tiden i Thailand. Men det er nå så mange faktorer som ødelegger det økonomiske regnestykke, at de velger å flytte tilbake i august.

 

– Det frivillige medlemskapet i Folketrygden er overpriset, sier Holten, som ikke ser bort fra at Brochmannutvalgets anbefalinger fra 2010 om indeksregulering av pensjon for nordmenn i utlandet vil bli tatt opp igjen på et tidspunkt. 

[ annonser ]

 

LES: Fokus på «gullpensjonistene» i Thailand (2011)

LES: Vurderer kutt i ytelser og pensjon (2012)

 

Holten har av prinsipielle grunner valgt å skatte kun til Thailand, selv om han kunne tjent på delt skatt. Men han har i år fått store problemer med det lokale skattekontor i Phimai.

 

De som tidligere har godkjent hans skatteoppgjør, med fritak for innbetalinger i den norske folketrygden, har nå lagd problemer. Han har vært på flere møter, med inntil fire lokale representer tilstede. De vil nå isteden oppleve at landet får null inntekter fra Holten, istedenfor en god sum penger hvert år. Det er fradraget «Social Security Contribution» de henger seg opp i, drøyt hundre tusen baht i år.

 

– Når de på kontoret i Phimai er direkte ufine, så trenger de ikke å få mer enn høyst nødvendig fra meg, sier Holten.

 

Thailandske myndigheter har også vedtatt at utlendinger skal betale dobbel pris på offentlige sykehus, noe Holten synes er en merkelig politikk. Private sykehus kan være dyre i Thailand, som Thailands Tidende har dokumentert:

 

LES: Utlendinger må betale dobbel pris på offentlige sykehus fra oktober (2019)

LES: Nordmann fikk 575 prosent prispåslag på sykehus (2019)

 

 – Det er blitt litt utrivelig å bo i Thailand etter hvert. Tidligere kunne jeg bruke det rosa ID-kortet i nasjonalparker, men nå er det igjen ti ganger så høy pris for meg som for thaier. Noen vil kalle dette rasisme.

 

Angående den norske folketrygden sier han:

– Frivillig medlemskap i folketrygden er en veldig dårlig ordning. Jeg hadde en galleblæreoperasjon, og sykehuset ville ha meg til å ligge i 16 dager for å dekke inn kostnadene. Normalt kan man reise hjem etter to dager.

 

Det har vært mange innstramninger fra norske myndigheters side de siste årene, og i 2017 konkluderte et regjeringsoppnevnt utvalg med at etterlattepensjonen kun burde vare i tre år (linker under):

 

LES: Ny enkepensjon trekker ut (2018)

LES: Foreslår kun tre års enkepensjon (2017)

 

Holten (72) frykter at indeksregulering av pensjon og trygd blir neste steg:

 

– Min kone er 27 år yngre enn meg. Det er viktig for meg å sørge for at hun har noe å leve av etter at jeg går bort. Den eneste måten å gjøre dette på nå er å flytte tilbake til Norge.

 

Payao var i ferd med å søke norsk statsborgerskap da Holten ble ufør og de flyttet til Thailand. Han ser nå at det var en tabbe at de ikke fikk ordnet dette. De må da tilbake til Norge for at hun kan få rettigheter etter at han faller bort.

 

Payao har arbeidserfaring fra Norge, og har de siste årene i Thailand tatt to grader ved thailandske universiteter. Hun snakker godt norsk, og bør kunne klare seg bra i det norske samfunnet.

 

– Jeg får lyst til å gråte når jeg ser at den norske staten kun sparer 32 millioner kroner pr år på å droppe barne- og ektefelletillegget. Det er jo kun i hovedsak familier i Thailand og på Filippinene som rammes, sier Holten, som legger til at byråkratiet blir lurt trill rundt av de som kommer til Norge som asylsøkere og får alle rettigheter.

 

LES: Regjeringen vil ikke utsette fjerning av barne- og ektefelletillegg (2020)

LES: Slutt på ektefelle- og barnetillegg: – Vi trenger ti års utfasing! (2019)

LES: Skulle ramme polakker og somaliere, men nordmenn i Thailand får svi (2019)

 

– Men du måtte vel selge eiendom i Norge da dere valgte å flytte til Thailand?

– Ja, det stemmer, det var forutsetningen å selge seg ut for å få skattefritak. Da vi flytter tilbake til Norge blir det å komme seg inn på leiemarkedet.

 

Holten forklarer situasjonen i 2009-2010 og den nye kildeskatten som dukket opp:

– Jeg fikk skattefritak i 2009. I 2010 kom kildeskatten. Den medførte store problemer for å unngå dobbeltbeskatning, for i Thailand blir du skattepliktig når du bor her over 183 dager i året. Hverken skatteetaten i Norge, eller Revenue Department i Thailand hadde noe opplegg for å håndtere den nye situasjonen som oppsto, så det ble mye krangling, særlig med skattetaten i Norge. De lærte etterhvert, men det var faktisk de som sørget for at norske pensjonister måtte begynne å betale skatt til Thailand.

 

Han legger til:

– I 2011 dro jeg til skattekontoret i Nakhon Ratchasima og ba om å få betale skatt. De på kontoret satt bare og måpte, for de hadde aldri vært ute for at en utlending kom dit og spurte om å få betale skatt. Jeg ble veldig godt mottatt og etterhvert fikk vi det til å fungere. Men så ble saksbehandlingen overført til det lokale skattekontoret i Phimai, og det var da nedturen begynte. Enkelte av saksbehandlerne der var rett og slett ufine og ha med og gjøre.

 

LES: EFTA tar opp kildeskatten (2017)

LES: Kampanje mot kildeskatt ferdig – intet svar fra Jensen (2016)

LES: Kildeskatten: Frp krever strakstiltak (2010)

LES: Helomvending gir full skatteforvirring (2009)

 

Holten har en brukbar trygd, men har også venner som er minstepensjonister. Han forteller om en norsk kamerat som mister halvparten av sin disponible inntekt når barne- og ektefelletillegget nå forsvinner, som også skjer 1. juli. Han har nå ikke lenger tilstrekkelig inntekt til å kvalifisere for årsopphold i Thailand.

(© Thailands Tidende. 27. juni 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)