[ annonse ]
King Power står bak både administrasjon og handel på hovedflyplassen i Bangkok. King Power står bak både administrasjon og handel på hovedflyplassen i Bangkok. Foto: Максим Улитин (Wikimedia)
2. juni 2019

King Power fikk forlenget monopolet på tollfri handel

Skrevet av 
[ annonse ]

King Power har siden 1995 hatt monopol på tollfri handel på landets hovedflyplass, og det er igjen blitt fornyet. Firmaets grunnlegger døde i et helikopterkrasj i fjor, men sønnen vet fortsatt å støtte de rette politiske kreftene. King Power-butikker er flere ganger blitt knyttet til scams hvor utlendinger blir arrestert på flyplassen og senere avkrevet store pengesummer.

 

Ifølge Wikipedia var King Power blant sponsorene bak en fundraiser i januar, verdt 532 millioner baht, for partiet til dagens juntageneral Prayuth Chan-ocha. Dette er typisk for det privateide firmaets opptreden. De har hatt nære forhold til alle regjeringer de siste 30 årene – være seg demokratisk valgte eller juntastyrte.

 

Tollfri flyplasshandel på Suvarnabhumi bringer ifølge Thailand Development Research Institute inn 60 milliarder baht i året. I tillegg kommer flyplassene Don Mueang, Phuket, Chiang Mai, og Hat Yai. Dette er en gedigen melkeku for den thailandske staten, og tydeligvis også for King Power, hvis eier var landets femte rikeste person da han døde i fjor.

 

Det var «Khun Vichai» (Vichai Srivaddhanaprabha) som bygde opp denne virksomheten fra en enkel butikk i Bangkok i 1985. Han eide firmaet privat. Han var verdt 155 mrd. baht, ifølge Forbes, da han døde 27. oktober i fjor i et helikopterkrasj i parkeringsplassen rett utenfor stadion til Leicester City fotballklubb i England, som han var eier av. Firmaet hans eier også 39 prosent i AirAsia.

 

King Power

[ annonser ]

TOLLFRIKONGEN: Thailands tollfrikonge døde i fjor i et helikopterkræsj i Leicester. (Foto: Billpolo, Wikipedia)

 

Nå er det sønnen Aiyawatt Srivaddhanaprabha som driver virksomheten. Folk har spurt seg om han har samme talent som faren. Det virker som han har det. Firmaet vant nylig monopolvirksomheten på nytt for Suvarnabhumi, selv om konsesjonen skal opp til ny vurdering neste år. På Don Mueang er det snakk om 2022 for ny budrunde.

 

Aisports of Thailand (AoT) sier til The Nation at King Power vant budrunden på tross av konkurransen fra Lotte-gruppen i Sør-Korea og Empire Asia Group, i samarbeid med sveitiske World Duty Free Group. De tapende partene hevdet at det ikke var tilstrekkelig åpenhet rundt budrunden.

 

Opp gjennom årene har det vært flere nyhetssaker om utlendinger som er blitt utsatt for en scam, orkestrert av King Power-butikker i samarbeid med politiet på flyplassen. De er blitt beskyldt for tyveri, «arrestert», og blitt bedt om å betale store summer for å slippe fri. I 2009 gikk den danske ambassaden ut og advarte mot dette.

 

I 2017 ble noen reisende fra Singapore utsatt for et svindelforsøk i forbindelse med import av alkohol. Myndighetene ble tvunget til å komme med en unnskyldning. Flere utlendinger på webforumet Thaivisa har rapportert om tilsvarende problemer, på flyplassen som  etter anbud altså er administrert av King Power.

(© Thailands Tidende. 2. juni 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)