[ annonse ]
Energikortet er på størrelse med et minibankkort. Energikortet er på størrelse med et minibankkort. Foto: Facebook (Weerachai Phutdhawong)
18. juni 2019

Salg av radioaktive «energikort» i Isan stoppes

Skrevet av 
[ annonse ]

Energikort solgt for 1500 baht pr stykk i Khon Kaen skulle kurere kjøperne for alskens sykdommer. I går sjekket myndighetene kortene nærmere, og fant at de var radioaktive. En misforståelse i pressen har skapt panikk over mengden radioaktivitet.

 

Thai PBS melder at det statlige atomforskningsbyrået, «Office of Atoms for Peace (OAP)», i går sjekket kortene og fant at de inneholdt uranium og thorium og utstrålte 40 mikrosieverts per time. Etaten skal ifølge flere aviser, inkludert Bangkok Post, ha uttalt at dette var 350 ganger høyere enn trygt nivå for mennesker.

 

Hvorvidt det er etaten eller pressen som har misforstått vites ikke, men man må utsettes for 40 mikrosieverts per time i månedsvis før det gir noen beviselig økt sannsynlighet for helseskade.

 

Bangkok Post

SKREMSEL: Det har vært mange slike oppslag i pressen i dag. (Faksimile: Bangkok Post)

 

[ annonser ]

Kortene stammer fra Malaysia og Singapore, og distribueres av firmaet Expert Pro Network i Hat Yai. Firmaet blir nå sjekket opp av politiet.

 

Spesielt eldre, fattige mennesker falt for fristelsen til å kjøpe disse kortene, som skulle plasseres på kroppen der man hadde smerter, eventuelt plasseres i et glass vann før man drakk vannet. Kortene ble solgt via en pyramidemodell. Selgerne tjente på salg av kortene og også på å rekruttere nye selgere.

 

I Vesten var det også vanlig å tro at radioaktive stoffer kunne hjelpe på helsen, men det er hundre år siden. I USA ble Radithor solgt fra 1918 til 1928. Det kom etter hvert frem at de som drakk mye av dette døde.

 

Det selges alskens midler som utgis for å være medisiner rundt om i Thailand, og det har ikke vært noe kontroll med omsetningen, men nå har myndighetene begynt å slå ned på folk som selger midler de vet ikke har de annonserte virkningene, og også på kjendiser som markedsfører midlene på nettet.

 

Ifølge Reuters er 0,1 sieverts den minste strålemengden hvor man har klart å finne en sammenheng mellom stråling og kreft. For å oppnå 0,1 sieverts stråling fra disse kortene må man være i umiddelbar nærhet av kortet i 2.500 timer – som vil si 104 dager.

 

Ved 1 sievert blir ca. fem av hundre mennesker rammet av dødelig kreft som følge av strålingen på et senere tidspunkt i livet. Men da må man altså ha gått med «energikortet» i lommen i nesten tre år.

 

Ved et røntgenbilde av lungene blir man utsatt for ca. 20 mikrosieverts, eller altså tilsvarende en halvtimes nærhet til «energikortet».

 

I løpet av ett år blir mennesker utsatt for mellom 2000 og 3000 mikrosieverts i form av naturlig stråling fra omgivelsene. Det tilsvarer to og et halvt døgn med «energikortet» i lomma.

(© Thailands Tidende. 18. juni 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)