[ annonse ]
Halverer årsavgift for elkjøretøyer, flere ladestasjoner Illustrasjonsfoto: Pixabay
5. februar 2020

Halverer årsavgift for elkjøretøyer, flere ladestasjoner

Skrevet av 
[ annonse ]

Myndighetene gir insentiver for kjøp av elkjøretøyer. De er engstelige for at bilproduksjon skal forsvinne ut av Thailand. Men importavgiften er fortsatt skyhøy.

 

Personbiler, motorsykler og lastebiler får nå nytt lovverk om årsavgift. Elkjøretøyer får halve avgiften av kjøretøyer som bruker fossilt brennstoff.

 

Dette utgjør noen tusenlapper for biler, avhengig av vekt og størrelse etc, ned til femti baht for mopeder, melder avisa The Nation.

 

Det som virkelig ville gjort monn, var en reduksjon i importavgiften på bil, spesifikt på elbiler, men det har ikke myndighetene nevnt. De ønsker at elbiler til hjemmemarkedet skal produseres i Thailand.

 

Det er 80 prosent avgift på import av biler, og thaier kjører derfor i overveiende grad biler som er produsert i Thailand.

[ annonser ]

 

Det ble snakket om visse skattelettelser i 2017 for at bilprodusenter i Thailand skulle produsere elbiler for det thailandske markedet, men rene elbiler for det lokale thailandske markedet finnes ikke pr i dag, selv om flere produsenter skumler med planer. Ifølge KPMG er det registrert 84.236 hybridbiler i Thailand, men kun 63 rene elbiler.

 

LES: Forventer fart i elbilmarkedet – norske krefter vil hjelpe

 

Myndighetene ønsker at thaier skal kjøre elbiler produsert i Thailand. Men det blir pr i dag som høna og egget – produsentene tør ikke lage biler for et marked uten etterspørsel, samtidig er en viktig grunn til mangelen på etterspørsel at elbiler er dyre.

 

 I årene 2010–13 ble importavgiften fjernet for visse elektriske komponenter i drivverket til hybridbiler. Det førte til at bilene ble ca. 20.000 baht rimeligere enn de ellers ville vært. 

 

Det produseres noen hybridmodeller her – med både bensin og strøm som energikilde. Toyota Camry, Honda Accord og Nissan X-Trail hybridbiler har vært produsert i Thailand siden 2009. Andre har kommet til.

 

Mangel på ladestasjoner er naturlig nok også en viktig årsak til den manglende etterspørselen. Og energiminister har planer om å gjøre noe med det. Han vil opprette en nasjonal kommisjon for elkjøretøyer, med visestatsminister og finansminister i mange regjeringer, Somkid Jatusripitak, som president.

 

Energiministeren er redd for at Thailand skal miste bilproduksjon. Hvis produsentene vil satse på elbiler, men det ikke er noe marked i Thailand, så kan de bli fristet til å etablere seg i andre land.

 

Det er ifølge ministeren 30 prosent overkapasitet av elektrisitet i Thailand, og han vil redusere prisen på strøm for de som bygger ladestasjoner. Det er lovet en studie med mer detaljer senere denne måneden. 

 

Somphote Ahunai, styreformann hos Energy Absolute Pcl, sier til avisa The Nation at de har planer om å ha bygget 1000 ladestasjoner i løpet av inneværende år. Men det avhenger av myndighetenes insentiver.

(© Thailands Tidende. 5. februar 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)