[ annonse ]
Durian-festival i Khun Han. Prisen har doblet seg på fem år, grunnet dyktig markedsføring. Durian-festival i Khun Han. Prisen har doblet seg på fem år, grunnet dyktig markedsføring. Foto: Khun Han District
20. juli 2020

«Lava Durian»: Nytt slagord ga nytt liv i Sisaket

Skrevet av 
[ annonse ]

Bønder i deler av Sisaket har dradd nytte av det spesielle, rødlige jordsmonnet i uminnelige tider, men det var først da de lanserte slagordet «lava durian» at de fikk besøk av både store mengder turister og selveste statsministeren.

 

Statsminister Prayuth Chan-ochas første offisielle innenlandske besøk etter coronakrisens utbrudd  var i en avsidesliggende og fattig provins – Sisaket, helt øst i Isan.

 

Han ville se på hvordan thaier kan feriere i eget land, og måter feriemål markedsføres på. Han kom også med et offisielt varemerke til provinsens 13 kvadratkilometere med durianplantasjer.

 

Durian

Besøk av statsministeren. (Faksimile: NNT).

 

[ annonser ]

Sisaket er en provins uten mye moderne industrivirksomhet, men med desto mer landbruk. Sydlige deler av provinsen har områder med rødlig, jernholdig jord som stammer fra vulkansk aktivitet. Dette kan tydelig sees når man kjører rundt i området. Noen landområder har rød jord, andre har svart. 

 

Landområder med rødlig jord omsettes for en betydelig høyere pris. Ikke bare gir den vulkanske jorden bedre avlinger, men den krever også mindre vedlikehold i form av ugressbehandling.

 

Sisaket grenser opp mot Kambodsja, hvor en fjellkjede (Dângrêk Range) er grensen. Det betyr at det ikke er paddeflatt som mange andre steder i Isan, men litt høydeforskjeller, som gjør at det er lettere å dyrke frukt, ikke bare ris og sukkerrør.

 

Tidligere satset provinsen på gummitrær. Prisen på verdensmarkedet har imidlertid vært elendig i mange år, og subsidiene til myndighetene har tørket ut. Derfor har det de siste årene vært satset på durian – landets best betalte frukt, men også den som er blant de vanskeligste å bringe frem. Mange bønder har hugget ned gummitrær for å satse på durian.

 

Sisaket

Store mengder turister har kommet til Khun Han på jakt etter landets beste durian. (Foto: Khun Han District)

 

Et mindre område mellom distriktene Khun Han og Kantharalak har i mange år hatt tilbydere av durian og andre frukttyper langs landevegen. Ingen gjorde noe stor nummer av det. For kun fem år siden kjøpte vi durian langs landeveien til 80 baht pr kilo (brutto vekt). Nå er prisen 160–180 baht.

 

Sisaket

Fra vårt besøk for fem år siden, hvor allslags frukt ble solgt langs landeveien, inkludert durian til 80 baht pr kilo. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Myndighetene i Sisaket har funnet ut at durian må markedsføres. De har reparert en veg full av hull ut til frukthagene, og funnet på et nytt ord – Lava Durian. Ordet forteller om årsaken til den fruktbare jordtypen som stammer fra tidligere vulkansk aktivitet i området.

 

Det har siden midten av mai strømmet til mennesker fra store deler av landet. Durian-sesongen varer normalt i 2–3 måneder, fra midten av mai til begynnelsen av august.

 

I år har det vist seg at Thailand tjener godt på eksport av denne frukten, som Thailands Tidende nylig har dokumentert:

LES: Frukten som lukter – Thailand tjener godt på durian

 

Andre områder som produserer durian i Thailand driver litt mer aktiv påvirkning av modningsprosessen, for å kunne eksportere durian i lengre perioder av året. Rayong og Chantaburi er kjente distrikter, likeledes visse provinser i Syd-Thailand.

(© Thailands Tidende. 20. juli 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)