[ annonse ]
Ferjeforbindelsen til øya er kontrollert av eierne av Sea View Resort. Ferjeforbindelsen til øya er kontrollert av eierne av Sea View Resort. Foto: Dag A. Ekeberg
27. september 2020

Stor resort på Koh Chang fikk satt amerikaner i fengsel

Skrevet av 
[ annonse ]

I Thailand må man være forsiktig med hva man skriver om opphold på resorter. En amerikanere har fått bitterlig erfare dette.

 

Anmeldelser på Tripadvisor i juli har nå ført til at Thailand har havnet i nyhetsmedier verden over. 11. september ble Wesley Barnes (37) fra USA arrestert på skolen han jobber for i Bangkok, og transportert til fengselsopphold på Koh Chang. Det skjedde på en lørdag, så første muligheten til kausjon var påfølgende mandag.

 

Han er nå forespeilet inntil to års fengsel og inntil 200.000 baht i bot for ærekrenkelse av resorten. Dette er maksimal straff, som ikke nødvendigvis gjelder i dette tilfellet.

 

De som forårsaket arrestasjonen var Sea View Resort på Koh Chang. I sine meldinger fremstår de som en liten familieeid bedrift, men det er ikke hele sannheten. Resorten var en av de første på øya, grunnlagt i 1989, og familien kontrollerer også ferjeforbindelsen til øya, og er kjent for å ha stor innflytelse på Koh Chang.

 

I 2016 kom det anklager om at ferjeleiene ikke hadde lovlig tillatelse, noe som førte til at ferjene stoppet opp i fire timer. Etter dette har ferjene gått som normalt. Det er også et konkurrerende ferjeselskap, men de har etter det vi blir fortalt mye mindre trafikk.

[ annonser ]

 

Andrew MacGregor Marshall, tidligere ansatt hos Reuters, har fulgt denne saken. Mange folk har kommentert. Noen ser resortens poenger, men kan uansett ikke forstå at det var nødvendig å gå til politianmeldelse med påfølgende arrestasjon.

 

Wesley uttaler: – I never thought a review could end in handcuffs, I will fight it in court. Hopefully no one else has to live the same nightmare.

 

Denne hendelsen vil nå sette et nytt søkelys på Thailands drakoniske lovgivning om ærekrenkelse. Vestlige kommentatorer hevder at denne loven ikke gir noe rom for ytringsfrihet, slik Thailands Tidende har rapportert opp gjennom årene:

 

LES: Future Forward-tilhengere risikerer fengsel for nettkommentarer (2019)

LES: Fattige bønder i fengsel under drakonisk juntalov (2019)

LES: Lederartikkel: Du er prisgitt lovverket! (2018)

LES: Stygge rykter om Thailand på TV2 (2019) (Selfie-glade turister trues med dødsstraff i ferieparadis)

LES: Thailand gjort til latter på grunn av seks sigarettsneiper (2017)

LES: Advokatforening vil ha amnesti for ærekrenkelse (2014)

 

Sea View Resort har mange gode anmeldelser fra gjestene. På Google har de en rating på 4,4 av 5, basert på 1083 anmeldelser.

 

Sea View

Sea View Resort okkuperer hele 68 mål på Koh Chang, inkludert en «privat strand». (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

De siste timene har det dukket opp 14 anmeldelser med 1/5, basert på omtaler i nyhetsmedia. Tripadvisor har nå stengt kommentarfeltet for restorten, basert på at anmeldelsene nå kommer fra folk som protesterer mot manglende ytringsfrihet i Thailand, ikke nødvendigvis folk som faktisk har vært gjester på resorten. 

 

Wesley skrev først en anmeldelse hvor han blant annet omtalte «slave labor», etter det han mente var de vestlige ledernes behandling av den thailandske staben. Den ble slettet av Tripadvisor. Den anmeldelsen som ligger der fortsatt sier:

 

Unfriendly staff and horrible restaurant manager

Unfriendly staff, no one ever smiles. They act like they don't want anyone there. The restaurant manager was the worst. He is from the Czech Republic. He is extremely rude and impolite to guests. Find a another place. There are plenty with nicer staff that are happy you are staying with them.

 

En ansatt ved resorten ved navn Tom Storup (Rooms Division Manager) har svart på mange av de anmeldelsene vi ser hos Tripadvisor. Han har også svart på Wesleys kommentar. Den starter som følger:

We are sad to see that you have decided to post 2 negative reviews (the first one removed by Tripadvisor for violating their review guidelines) with the only purpose to defame our Food & Beverage Manager and the resort. We are certain, however, that everyone that reads and compares your review to that of all our other guests will see that your comments are far from the truth. (...)

(© Thailands Tidende. 27. september 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)