[ annonse ]
Tidligere PTT-sjef Pailin Chuchottaworn kommer med dystert varsel for økonomien. Tidligere PTT-sjef Pailin Chuchottaworn kommer med dystert varsel for økonomien. Faksimile: TNA
7. oktober 2020

Økonomien kan tvinge Thailand til å åpne grensene i vinter

Skrevet av 
[ annonse ]

En regjeringsmedlem og tidligere sjef for PTT går nå ut på vegne av forretningslivet i Thailand og sier at Thailands økonomi risikerer kollaps hvis det ikke åpnes for turister i kommende vintersesong.

 

Pailin Chuchottaworn (ไพรินทร์ ชูโชติถาวร), er visesamferdselsminister og tidligere sjef for det statlige oljefirmaet PTT. Han leder også en covid-komite for økonomisk bedring. Han kom mandag med uttalelser i det statlige nyhetsbyrået TNA som har fått mye oppmerksomhet. Artikkelen (på thai) er omtalt på engelsk hos Bangkok Post i går.

 

Han sier at det ligger an til at årets BNP blir 8–10 prosent lavere enn fjoråret, og at det er små sjanser for bedring så lenge ikke grensene åpnes. Årsaken er at landets økonomi er så avhengig av turisme og eksportindustrien.

 

Hvis landet ønsker turister kommende vintersesong haster det med å få på plass ordninger. Vinteren nærmer seg, og mange turister er i ferd med å ta avgjørelser angående ferieturer, eventuelt bestemme seg for å holde seg hjemme.

 

Det tar tid å få på plass ordninger for å motta turister. Det har tatt over en måned å få på plass det som kalles Special Tourist Visa (STV), og i går ble det meldt at det første charterflyet med kinesiske turister likevel ikke får lande i Phuket i morgen, slik planen var. Det oppgis nå at de vil kunne komme «i løpet av oktober».

[ annonser ]

 

Det er ingen som tror på en vanlig høysesong i Thailand. Hvis myndighetene starter planleggingen nå er det kanskje mulig å begynne å motta turister nærmere jul.

 

Hvorfor er den kommende høysesongen så viktig? Turistnæringen fikk med seg store deler av forrige høysesong før landets grenser ble stengt. Det betyr at mange har hatt reserver å leve for gjennom lavsesongen. Men en ødelagt vintersesong 2020/21 vil gjøre at landet vil se et rush av konkurser i turistnæringen.

 

STV blir ikke noen erstatning for vanlig turisme for Thailand, siden det er altfor drakonisk for ordinære turister. Det er ikke lov å reise med rutefly, man skal ha to ulike helseforsikringer (generell for Thailand samt covid-dekning), og man må gjennom den 16 dager lange offentlige karantenen, som består i å være stengt inne på et hotellrom 22–23 timer i døgnet. Kun de som tenker å være her i flere måneder kan tenkes å ville gjennomgå noe slikt.

 

LES: Thailand åpnes litt mer opp – men fortsatt krav om karantene (30. september)

LES: Strenge karanteneregler i stadig endring (19. august)

LES: Etter en uke i karantene: – Maten er det største problemet (16. august)

LES: Livet i karantene – 22,5 timer pr døgn på rommet (13. august)

 

Det er for øvrig meldt at Norge ikke er blant landene som i første omgang får adgang til STV. Nordmenn på flere facebookgrupper melder at de har fått beskjed fra thaiambassaden i Oslo at Norge ikke er klassifisert som et lavrisikoland, men snarere et land med middels risiko, og derfor får de ikke utstedt STV.

 

Det lanseres flere muligheter for å lette på innreisekravene, både fra regjeringshold (turistministeren) og turistmyndighetene (TAT). De inkluderer å redusere karantenen til sju dager, samt å tilby hyggeligere former for karantene, f.eks. på spa-områder, og gi folk muligheten til å ferdes litt friere på hotellområdet under karantenen.

 

Men den som bestemmer alt i dette landet under unntakstilstanden, statsminister Prayuth Chan-ocha, har ikke sagt mye om disse tingene. Når det er offisielle pressekonferanser er det for det meste smittetallene det er fokus på.

 

Eksportindustrien har også lidd store tap under nedstengningen av grensene, siden det har vært umulig for forretningsfolk og investorer å besøke sine partnerbedrifter på tvers av landegrensene.

 

Det har nå dukket opp planer for å ønske forretningsfolk velkommen med litt mindre drakoniske tiltak. Det er snakk om testing 72 timer før avreise, og igjen ved ankomst, samt at man må ha med seg eget medisinsk personell og kun ferdes i bestemte former for privat transport. Dette under korte besøk, som da ikke krever noen karantene. Men dette er heller ikke vedtatt.

 

Den thailandske regjeringens politikk har vært å holde grensene tilnærmet stengt inntil det dukker opp effektive vaksiner. Det er imidlertid ikke gitt at det kommer noen veldig effektiv vaksine. Det har tidligere vært vanskelig å utvikle gode vaksiner mot denne typen virus.

 

Uansett blir ikke en vaksine hundre prosent effektiv, og da vil vaksinerte folk heller ikke slippe karantene i Thailand under landets policy om null smitte. Kanskje blir landet tvunget til å revurdere sin nulltoleranse for viruset.

 

LES: Kommentar: En vaksine blir ingen vidundermedisin i Thailand (7. september)

LES: Ingen turister før viruset slipper taket – men fire scenarier kan endre dette (11. august)

LES: Nulltoleranse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt (25. april)

(© Thailands Tidende. 7. oktober 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)