[ annonse ]
Antall søknader om besøksvisum til Norge i september i år. Thailand er i en særstilling når det gjelder antall avslag. Antall søknader om besøksvisum til Norge i september i år. Thailand er i en særstilling når det gjelder antall avslag. Kilde: UDI
10. oktober 2020

Thaier nektes besøksvisum – filippinere og andre får komme

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailand og Filippinene har omtrent samme størrelse på repatrieringen, men det er kun thaier som får beskjed fra norske myndigheter om at situasjonen i hjemlandet gjør at de ikke kan få visum til Norge.

 

Thailand hentet mellom 3. april og 8. oktober hjem 107.371 personer, ifølge covid-komiteenes PR-senter. Filippinene har hentet hjem 195.224 personer pr. 27. september, ifølge landets utenriksdepartement.

 

Tatt i betraktning at Filippinene har 109 millioner innbyggere, mens Thailand har 69 millioner, så er det omtrent samme størrelsesorden på repatrieringen i de to landene.

 

Men det gjenspeiles ikke i norsk politikk. Norge innvilger 90 dagers besøksvisum (også kalt schengenvisum) til et stort flertall av filippinere som søker, mens thaier nå i hovedsak får avslag.

 

Vi har fått tall fra UDI for de 12 landene med flest visumsøkere (se tabell nederst i artikkelen). Thailand er i en særstilling når det gjelder antall avslag.

[ annonser ]

 

Hele 30 prosent av alle søknader om besøksvisum til Norge – fra land utenfor EU – har i høst kommet fra Thailand, nærmere bestemt 332 av  totalt 1123 søknader mellom 15. juli og 31. september.

 

UDI

Antall innvilgelser og avslag fra de 12 landene mest flest besøksvisumsøkere til Norge mellom 15. juli og 31. september i år. (Kilde: UDI)

 

Det er altså thaiene som har fått flest avslag, men det var først i september at avslagene er blitt i flertall, etter at myndighetene endret sin politikk, og Thailand ble et «rødt land» 10. september. Vi antar at innvilgelsene i september stort stemmer fra starten av måneden.

 

LES: Ambassadør Rødsmoen: – Thaier bør ikke søke besøksvisum til Norge nå (16. september)

 

Av 214 søknader i august fikk 132 innvilget visum mens 82 fikk avslag. I september var det plutselig kun 25 innvilgelser, og 84 avslag for thaier. Altså var det kun 23 prosent som fikk innvilgelse i september.

 

Vi stilte spørsmål til ambassaderåd Marianne Sørbye Fryer i Bangkok:

 

– Filippinene har jo også problemer med å få tilbake sine borgere og bruker repatriation flights og karantene akkurat som Thailand. I september var det imidlertid 38 innvilgelser og kun 8 avslag på besøksvisum for filippinere, mens for Thailands vedkommende var det kun 25 innvilgelser og hele 84 avslag. Hva er årsaken til at filippinere og thaier behandles ulikt?

– Som man ser av informasjon på UDIs hjemmesider og av ambassadens hjemmesider går det ikke ordinære kommersielle flyvninger til Thailand nå. Det gjør det derimot til Filippinene. Det gjør at vurderingen av søkers mulighet til å returnere vil være ulik for de to landene.

 

Hun legger til:

– Thailand vurderes midlertidig etter rød praksisgruppe, mens Filippinene vurderes etter gul praksisgruppe. Både ambassaden og UDI følger utviklingen, og endringer i visumpraksis vil kunne komme som følge av endringer i rammebetingelsene både på regelverkssiden og som følge av Covid-19 situasjonen.

 

Angående kommersielle flyvninger til Thailand, så er det pr i dag flere selskaper som flyr. Thaiambassaden i Oslo endret sin billettpolicy på torsdag (8. september), noe som fremkom i en melding (på thai) på facebooksiden deres.

 

Nå ber de folk bestille sine egne flybilletter, uten å gå veien om ambassaden. Det må skje via en av 12 utvalgte flyselskaper, hvorav fire allerede flyr, ifølge ambassaden.

 

DU KAN VELGE MELLOM DISSE 12 FLYSELSKAPENE

- Emirate Airlines

- Qatar Airways)

- Ethihad Airways

- Cathay Pacific

- Singapore Airlines (fra 16. oktober)

- Lufthansa (fra 17. oktober)

- Austrian Airlines (fra 18. oktober)

- Swiss Air (fra 18. oktober)

- EVA Air (fra 25. oktober)

- KLM (avventer dato)

- Air France (avventer dato)

- Thai Airways (avventer dato)

Kilde: Thaiambassaden i Oslo

 

Reisen og nødvendige sertifikater og dokumenter må fortsatt koordineres med ambassaden, og det er de som gir endelig godkjennelse til å reise. De som ikke ønsker å bestille selv, kan fortsatt få tildelt billett av ambassaden.

 

Vi spurte Sørbye Fryer om den norske ambassaden tror denne endringer får noen innvirkning på norsk innvilgelsespolitikk overfor thailandske søkere, men har ennå ikke fått noe svar på dette.

 

16. september uttalte den norske ambassadøren til Thailands Tidende at thaier nå ikke bør søke besøksvisum til Norge:

 

LES: Ambassadør Rødsmoen: – Thaier bør ikke søke besøksvisum til Norge nå (16. september)

 

– Jeg har stor forståelse for at folk er skuffet, uttalte ambassadør Kjersti Rødsmoen til oss. I juli åpnet Norge opp for at kjærester kunne gjenforenes i Norge, men Thailands strikte virustiltak gjorde at dette etter hvert ble vanskelig.

 

LES: Thai-norske par kan nå få gjenforening i Norge (11. juli) 

 

– Vi hadde håpet på en annen situasjon da norske myndigheter i juli ga tillatelse til at kjærester kunne gjenforenes i Norge, sa Rødsmoen: – Nå er vi tilbake der vi var om at det bare i helt ekstraordinære situasjoner vil kunne innvilges visum. Det må være sterke velferdsgrunner, som f.eks. at noen er alvorlig syke.

 

UDI

Antall innvilgelser og avslag fra de 12 landene mest flest besøksvisumsøkere til Norge fordelt på månedene juli, august og september. Totalen i denne tabellen er 36 høyere enn den andre, grunnet at dataene stammer fra hele juli, ikke kun siste halvdel. (Kilde: UDI)

 

(© Thailands Tidende. 10. oktober 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)