[ annonse ]
Antall abonnenter (mill.) for de tre største aktørene fra 2016 til i fjor. Antall abonnenter (mill.) for de tre største aktørene fra 2016 til i fjor. Kilde: Yozzo.com
28. mai 2022

Telenors ønske om å trekke seg ut av Thailand skaper kritikk

Skrevet av 
[ annonse ]

Verken Telenor-eide DTAC eller True var tilstede på myndighetenes høring om sammenslåingen torsdag. Det manglet ikke på advarsler om å redusere antall store mobilselskaper i Thailand fra tre til to.

 

De to selskapene er enige om å slå seg sammen, men myndighetene er ikke rede til å godkjenne fusjonen ennå.

 

True Corp. og Total Access Communication (DTAC) er nummer to og tre etter markedsleder AIS. Men det har ikke alltid vært slik. For seks år siden var DTAC nummer to. True var en voksende utfordrer. 

 

Allerede i 2011 ytret True ønske om å kjøpe DTAC. Daværende nylig avgått DTAC-sjef, nåværende konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke, var ikke interessert, slik Thailands Tidende rapporterte:

 

LES: True Move ønsker å kjøpe Dtac (2. september 2011)

[ annonser ]

 

I desember 2016 rapporterte vi hvordan True raskt tok innpå DTAC i antall abonnenter. Like etterpå var DTAC plutselig nede på tredje plass i Thailand.

 

LES: Dtac kan tape andreplassen (1. desember 2016)

 

Noen måneder tidligere var partneren i Thailand, Boonchai Bencharongkul, innblandet i en tempelstrid som var gjenstand for store nyhetsoverskrifter.

 

LES: Telenor innblandet i tempelstrid (1. oktober 2016)

 

Nedgangen til DTAC har vært dramatisk. Fordelingen av abonnenter blant de tre største er nå cirka:

 

AIS: 44 millioner abonnenter

True: 32 millioner abonnenter

DTAC: 19 millioner abonnenter

 

Fra å ha ambisjoner om å bli størst i Thailand, har de nå under halvparten så mange abonnenter som AIS. Telenor vil trekke seg ut av både Myanmar og Thailand. I begge tilfeller venter de på klarsignal fra myndighetene.

 

LES: Norske myndigheter hjalp Telenor i Myanmar – nå skal alt være tapt (6. mai 2021)

 

Høringen torsdag ble ledet at telekomkommissær Prawit Leesatapornwongsa. Han påpekte at dette dreier seg om å ivareta forbrukernes interesser.

 

Han sa ifølge Nikkei Asia flere ganger at The National Broadcasting and Telecommunications Board ennå ikke har tatt stilling til om de vil tillate fusjonen.

 

Han har invitert folk til å kommentere sammenslåingen, og sier at de foreløpig kun samler inn informasjon i saken.

 

Selv uten grønt lys fra myndighetene fortsetter True og DTAC med aksjonærmøter for å forberede fusjonen. De to selskapene sier at den kombinerte enheten vil være bedre i stand til å konkurrere i Thailands digitale verden, og vil investere kapital og spektrum i 5G-nettverk og lokale teknologistartups.

 

Men den investeringen kan gjøres av de to selskapene selv uten en fusjon, ifølge ekspertvitnemål torsdag.

 

– Det er andre forretningsavgjørelser de kan ta, sa Somkiat Tangkitvanich, president for Thailand Development Research Institute, en tenketank for offentlig politikk.

 

Han foreslo at DTAC kunne selge sine eiendeler og spektrum til en ny aktør i stedet for True hvis morselskapet Telenor ønsket å forlate det thailandske markedet.

 

I mangel av representanter fra True og DTAC ble den fire timer lange høringen dominert av opposisjonsstemmer, inkludert forbrukergrupper, konkurrenten AIS og statseide National Telecom.

 

– Bransjen vår har utviklet seg takket være konkurranse, ganske hard konkurranse fra tre aktører, sa  Saran Phaloprakarn, leder for forretningsutvikling i AIS.

 

Saran advarte om at fusjonen ville skape et duopol, hvor nye aktører ikke kunne konkurrere med kapitaliseringen og spektrumlisensene til AIS og den nye True-DTAC-enheten.

 

Trues hovedaksjonær er Thailands størstes industrikonglomerat, Charoen Pokphand Group (CP), som nå ifølge forbrukergrupper styrer 70 prosent av detaljvarehandelen etter kjøpet av Tesco Lotus. De er nå redd for at CP får samme stilling i mobilbransjen. De hevder at myndighetene ikke liker å stikke kjepper i hjulene for CP, ifølge Nikkei Asia.

 

Websiden Yozzo.com har gått i detalj om sammenslåingen, for de som er interessert i mer informasjon.

 

(© Thailands Tidende. 28. mai 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)