[ annonse ]
Telenors fusjon i Thailand har fått betinget godkjenning Foto: Pxhere.com, Ill: TT
21. oktober 2022

Telenors fusjon i Thailand har fått betinget godkjenning

Skrevet av 
[ annonse ]

Det Telenor-eide mobilfirmaet Dtac blir slått sammen med konkurrenten True. Men det vil bli statlig oppfølging av prispolitikken i minst fem år.

 

Etter et elleve timer langt møte i telekomkommisjonen (National Broadcasting and Telecommunications Commission – NBTC) i går ble det med tre mot to stemmer vedtatt å godkjenne sammenslåingen mellom True og Dtac.

 

Dette er landets andre og tredje største mobiloperatører, og har til sammen ca. 55 prosent markedsandel på mobiltjenester i Thailand. Dagens største aktør, AIS, blir da ikke lenger størst i Thailand.

 

En av de to som stemte imot sammenslåingen i går, Pirongrong Ramasoota, uttalte til avisen Khaosod English at hun frykter duopolet avstemningen skaper, og er redd at dette går ut over forbrukerne. 

 

Det har vært store protester mot sammenslåingen, av frykt for at det vil skape prisøkning og dårligere tilbud for konsumentene når det kun er to aktører på markedet, slik vi rapporterte i august i år:

[ annonser ]

 

LES: Telenors Dtac møter stor motstand mot sammenslåingsplanene (5. august 2022)

LES: Telenors ønske om å trekke seg ut av Thailand skaper kritikk (28. mai 2022)

LES: True interessert i Telenors Dtac – ikke første gang (28. november 2021)

 

Blant annet gikk lederen i landets tredje største parti, Pita Limjaroenrat i opposisjonspartiet Move Forward, ut og advarte. Han refererte til forskning som antyder at prisene kan øke med fra 12 til 40 prosent.

 

Denne kritikken virker telekomkommisjonen å ha tatt innover seg, for godkjenningen i går kommer med betingelser i form av pristak samt andre priskontrollmekanismer.

 

Andre betingelser inkluderer at et uavhengig organ skal verifisere kostnadsstruktur og serviceavgifter overfor kundene i minst fem år. Prisen på tjenester som tale, data og sms må spesifiseres hver for seg og stå i forhold til kostnadene firmaet har, ifølge en rapport fra Reuters. 

 

Det tok neste ett år for telekomkommisjonen å godkjenne sammenslåingen, hvor True og Dtac skal eie en tredel av aksjene hver. China Mobile skal eie 10 prosent og resten av aksjene skal omsettes på børsen. 

 

Det er det store konglomeratet Charoen Pokphand Group som styrer True med 49 prosent av aksjene. China Mobile eier 18 prosent.

 

China Mobile blir altså en viktig spiller i det nye selskapet, noe som debatteres i norsk presse i dag.

 

(© Thailands Tidende. 21. oktober  2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)