[ annonse ]
Det blir fortsatt mange kriterier som kan stoppe flyktninger i passkontrollen. Det blir fortsatt mange kriterier som kan stoppe flyktninger i passkontrollen. Illustrasjonsfoto: Terje Engø
24. oktober 2022

Thailand har laget regler for behandling av asylsøkere

Skrevet av 
[ annonse ]

Denne måned kom regelverket mange menneskerettighetsforkjempere har ventet på. Det er laget asylregler i Thailand. Mange land i regionen har ikke dette.

 

FNs flyktningeorgan sier at Thailand for tiden har rundt 5000 asylsøkere, mens noen rettighetsgrupper sier at det reelle antallet er mye høyere.

 

Thailand har ikke hatt noe offisielt skille mellom flyktninger, asylsøkere og andre grupper utlendinger som oppholder seg i landet ulovlig. Det har ifølge rettighetsgrupper gjort at folk på flukt fra myndighetene i sine hjemland har levd i frykt for å bli arrestert og sendt hjem.

 

Thailandske myndigheter har ofte gitt flyktninger sjansen til å ligge lavt eller flytte til tredjeland, men tvang mer enn hundre etniske uigurer tilbake til Kina i 2015 og fire ettersøkte politiske dissidenter tilbake til Kambodsja sent i fjor, ifølge Voice of America. 

 

Som de fleste andre land i Sørøst-Asia har ikke Thailand ratifisert FNs flyktningkonvensjon. I 2016 lovet de imidlertid å etablere et program som gir «beskyttet personstatus» til utlendinger med en legitim frykt for forfølgelse hjemme, og gir dem den juridiske retten til å bli i Thailand.

[ annonser ]

 

Regjeringen godkjente utkastet til planen – en såkalt nasjonal screeningmekanisme – i 2019, med spesifikke kriterier for gransking av søkere som kommer senere. 5. oktober ble de endelig vedtatt.

 

Kriteriene vil ikke være offisielle før de er publisert i Royal Gazette i løpet av de kommende ukene, og kan fortsatt bli justert mellom nå og da. Men regjeringens oppsummering av hva det godkjente sier at programmet er for de som «ikke er i stand til eller villige til å returnere til opprinnelseslandene på grunn av potensiell skade».

 

«Det må være troverdige grunner til å tro at personen kan bli skadet ved retur», heter det. «De nevnte skadene inkluderer fysiske angrep, trusler mot liv eller frihet, tortur, tvungen forsvinning eller andre alvorlige menneskerettighetsbrudd.»

 

Thailandske statsborgere, fastboende utlendinger samt arbeidsinnvandrere fra Kambodsja, Laos og Myanmar er unntatt fra programmet.

 

Søkere må også bestå en helseundersøkelse, en kriminell bakgrunnssjekk og en gjennomgang av deres «personlige og politiske oppførsel». Alle som kommer seg gjennom kan fortsatt bli avvist av uspesifiserte nasjonale sikkerhetsgrunner og vil ikke nødvendigvis har rett på å få vite årsaken til avslaget. 

 

Rettighetsgrupper sier de ønsker den brede definisjonen av hva som kan regnes som «skade» velkommen. De er også glade for at reglene gjør det klart at FN, ikke-statlige grupper og advokater kan hjelpe folk gjennom søknadsprosessen.

 

De er imidlertid bekymret for de mange grunnene kriteriene gir for å avslå søkere, ifølge uttalelser til VOA, som har innhentet detaljerte synspunkter fra rettighetsgrupper på den nye asylretten i Thailand.

 

(© Thailands Tidende. 24. oktober  2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)