[ annonse ]
Statssekretær Vegard Einan (H) i Arbeids- og sosialdepartementet svarer. Statssekretær Vegard Einan (H) i Arbeids- og sosialdepartementet svarer. Foto: Jan Richard Kjelstrup/ASD
2. mai 2020

Regjeringen vil ikke utsette fjerning av barne- og ektefelletillegg

Skrevet av 
[ annonse ]

I et mye delt og kommentert leserinnlegg i Thailands Tidende sier en norsk pensjonist at fjerningen av tillegget fra 1. juli ikke kunne kommet på et verre tidspunkt. Men statssekretær Vegard Einan (H) i Arbeids- og sosialdepartementet svarer oss at det ikke er aktuelt å utsette ikraftsettelsen.

 

«Når andre samfunn prøver å hjelpe sine borgere i en ytterst uvanlig og vanskelig tid, velger det norske samfunnet å påføre oss ytterligere problemer», skriver artikkelforfatteren Jan Gilje.

 

Han uttrykker også følelser som mange lesere har hatt de siste årene, etter at forslaget om å fjerne disse tilleggene kom på banen:

 

«Sammen tok vår generasjon et skippertak og bygde opp landet, som vi så overlot til de yngre. At disse yngre forsyner seg selv grovt kan vi leve med og enda unne dem, men at de ikke engang unner oss smuler, det er vondt og uforståelig.»

Ektefelletillegget

Fra Thailands Tidende 28. april.

[ annonser ]

 

Leserinnlegg: Ektefelletillegget som forsvant

 

Thailands Tidende har dekket denne saken gjennom mange artikler. Saken har fått fornyet interesse i disse dager, siden informasjonsbrevene fra norske myndigheter nå er i ferd med å nå frem til pensjonister som bor i Thailand.

 

LES: – Ikke ta fra oss barnetillegget! (september 2018)

LES: Lederartikkel: Behandles som innvandrere (september 2018)

LES: Skulle ramme polakker og somaliere, men nordmenn i Thailand får svi (mai 2019)

LES: Leserinnlegg: Slutt på barnetillegget kan skape barnefattigdom (oktober 2019)

LES: Regjeringen har bestemt seg: Vil fjerne barne- og ektefelletillegg (juni 2019)

LES: Slutt på ektefelle- og barnetillegg: – Vi trenger ti års utfasing! (desember 2019)

 

De føler at dette er urettferdig, da det ikke gjelder folk som bor i EØS-området, kun de som bor utenfor, hvorav Thailand er det landet med flest norske pensjonister etterfulgt av Filippinene.

 

Den norske staten sparer ca. 32 millioner kroner i året på fjerningen av disse tilleggene. Dette ifølge en artikkel publisert av Frp.

 

Vi tok kontakt med statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet, og spurte:

 

– Vil regjeringen vurdere å utsette fjerningen av dette tillegget grunnet den økonomiske situasjonen med covid-viruset?

– Departementet har ikke vurdert det som nødvendig å fremme forslag om nytt ikrafttredelsestidspunkt i lys av Covid-19 situasjonen.

 

– Dette var hele tiden Frps kjepphest. Nå er de ute av regjeringen. Ser dere problemet med at denne loven kun rammer et lite antall nordmenn i land som Thailand, og ikke alle fremmedarbeiderne det var ment å ramme, grunnet EØS-reglene?

– Regjeringens politikk er ikke endret på dette området selv om Frp har gått ut av regjeringen. Regjeringsplattformen sier at regjeringen skal jobbe for tiltak som kan begrense og stanse eksport av velferdsytelser, samt regjeringens arbeid for å forebygge tvang og negativ sosial kontroll, herunder at mindreårige blir sendt på såkalte «koranskoler» i utlandet. Tidspunkt for innføring av de nye reglene er vedtatt av Stortinget. Fra 1. juli 2020 innføres det et vilkår om opphold i Norge for rett til barne- og ektefelletillegg fra folketrygden.

 

Loven ble vedtatt 27. november 2019 med stemmene til Frp, Høyre og Venstre.

 

Ap, Sv og Sp kom med et motforslag, som også ble støttet av MDG og Rødt:

 

«Stortinget ber regjeringen vurdere å fremme ny sak etter at årsakene til rettsskandalen med feil fortolkning av EØS-retten er avdekket og løsninger for å gjøre regelverket mer tilgjengelig er vurdert.»

(© Thailands Tidende. 2. mai 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)