[ annonse ]
De som driver homestay kan spare skatter og avgifter ved å ha maks. åtte rom. De som driver homestay kan spare skatter og avgifter ved å ha maks. åtte rom. Illustrasjonsfoto: Prakaiphet Thungchan
13. september 2023

Nye regler: Steder med inntil åtte rom reguleres ikke lenger som hotell

Skrevet av 
[ annonse ]

Inntil 1. september var regelen fire rom, så dette gir åpning for nye aktører på reiselivsmarkedet. Men den tradisjonelle hotellnæringen liker det ikke, og advarer om store tap i skatteinntekter for landet.

 

Inntil 1. september kunne utleier ha maksimalt fire rom og maksimalt 20 gjester for å slippe å registrere virksomheten som et hotell. Nå er dette økt til åtte rom og 30 gjester.

 

En av sjefene hos Airbnb i Sørøst-Asia, Mich Goh, uttaler til TTG Asia at de nye reglene tar opp i seg et endret reiselivsmarkedet, spesielt etter pandemien. Mange oppholder seg lengre perioder av gangen, og det kommer nye tilbud som ikke dreier seg om hoteller, men f.eks. homestay og teltleire.

 

Regelverket har vært et problem nettopp for Airbnb. For fem år siden dukket det opp en rettssak i Hua Hin som satt skrekken i mange utleiere. Her ble en virksomhet dømt for å ha hatt mer enn fire rom til korttidsutleie, slik vi rapporterte:

 

LES: Airbnb lar seg ikke stoppe (1. juli 2018)

[ annonser ]

 

Dette regelverket er alfa og omega for småbedrifter i næringen. Hvis de må registrere virksomheten som et hotell kommer det mange ekstra kostnader og en stor papirmølle.

 

Men ifølge hotellnæringen medfører nettopp dette et stort tap for landet.

 

Visepresidenten i Thai Hotels Association (THA), Udom Srimahachota, uttalte nylig til Bangkok Post at det vil medføre store tap av inntekter fra merverdiavgift, inntektsskatt og firmaskatt. 

 

Han påsto også at eiendomsskatten for hoteller er ti ganger høyere enn for virksomhetene som ikke trenger å registrere seg som hotell.

 

Visepresidenten er redd for at smarte forretningsdrivende nå skal dele opp virksomheten i enkeltdeler med inntil åtte rom eller villaer til leie, og dermed slippe unna mye billigere enn de tradisjonelle hoteller og resorter.

 

(© Thailands Tidende. 13. september 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)