[ annonse ]
Emirates frakter norsk laks til Thailand tre dager i uka nå. Emirates frakter norsk laks til Thailand tre dager i uka nå. Illustrasjonsfoto: Sjømatrådet/Pixabay
8. juli 2020

Thaier spiser laks i virustiden – tross skrekkoppslag om virus i laks

Skrevet av 
[ annonse ]

Selv om ikke turister kan fly til Thailand er det store mengder norsk laks som finner vegen hit. Norsk sjømatindustri har jobbet hardt for å tilbakevise at det er mulig å få covid fra laks. Eksporttallene tar seg nå opp igjen. 

 

I morgen er det fire uker siden norsk lakseindustri fikk det store sjokket 11. juni. Det ble skrevet i media at man kunne bli coronasmittet av laks, etter et smittetilfelle på et fiskemarked i Kina, som rapportert av blant andre Fortune Magazine.

 

Nyheten gikk verden rundt, og bransjen måtte trå til med informasjon som gikk ut på at det ikke medførte riktighet at man kunne smittes på denne måten.

 

Som om ikke coronaviruset var problem nok for bransjen, fikk de altså dette på toppen. Når man søker etter dette i dag, finner man seriøse medier som avkrefter at dette skyldtes norsk laks, men saken fikk de første dagene rask spredning på sosiale medier i mange land.

 

Norges fiskeriutsending for Sjømatrådet i Bangkok, Asbjørn Warvik Rørtveit, sier til oss:

[ annonser ]

– Ja, saken om oppblomstringen av Covid-19 i Kina og koblingen til laks er noe som vi har jobbet mye med over hele verden de siste ukene. «Nyheten» rakk å gjøre mye skade før man fikk korrigert saken.

 

Asbjørn Warvik Rørtveit

Asbjørn Warvik Rørtveit, fiskeriutsending fra Sjømatrådet, med kontor hos ambassaden i Bangkok. (Foto: Privat).

 

LES: Sjømatrådet til Bangkok – med ny utsending (2019)

LES: Sjømatrådet flytter til Bangkok (2018)

 

Dette synes godt på Sjømatrådets grafikk, som viste en stor nedgang av eksport av laks under coronaviruset, men at eksporten var på vei opp inntil oppslaget i verdens medier dukket opp 11. juni. Da gikk tallene i uke 24 og uke 25 plutselig ned.

 

Lakseeksport til Thailand

De svarte søylene viser årets eksport av laks til Thailand pr uke, sammenlignet med fjorårets blå søyler. Eksporten var på vei oppover da nyheten om coronavirus i laks dukket opp. (Ill: Sjømatrådet).

 

Grafen viser tall for Thailand. Dette var også en nyhet her, naturlig nok. Thaier spiser mye laks. Mange tror at laksen på japanske restauranter kommer fra Japan, men Sjømatrådet har i lengre tid forsøke å informere om at den faktisk er norsk, slik Thailands Tidende har rapportert om:

 

LES: Sjømatrådet oppklarer den store misforståelsen om thaier og laks (2018)

 

15. juni hadde The Nation en artikkel som avviste at smitten kom fra importert laks. 17. juni kom norske aktører på banen i en artikkel i Bangkok Post. Sjømatrådet har gode kontakter i Bangkok Post, som vi har dokumentert tidligere.

 

LES: Ja, det var Norge som sto bak den gode omtalen i Bangkok Post! (2019)

 

Fiskeriutsending Rørtveit sier om årets vanskelige situasjon: 

– Den største utfordringen for eksporten av laks til Thailand er at restaurantsegmentet har vært stengt. Videre har fraktprisene gått betydelig opp på grunn av at antall passasjerfly er drastisk redusert.

 

Privatpersoner kan ikke fly til Bangkok, og postvesenet her må ty til sjøveien for å sende pakker. Det tar 2–3 måneder. På den bakgrunnen kan det hevdes at det er imponerende at norsk fiskeeksport ikke har gått mer ned enn det som vises.

 

For litt bakgrunn om dette tok vi kontakt med journalist Terje Engø, som skriver for fiskeri- og sjømatmagasinene Kystmagasinet og Hook & Net. Han er også kjent som en mangeårig frilans bidragsyter i Thailands Tidende:

 

– En av årsakene til at Thailand har gode tall er at selskaper som Emirates har satt inn cargofly som stort sett bare er lastet med laks. For øyeblikket er det tre avganger i uken. Dette skjer fra Gardermoen og fra mange europeiske flyplasser.

 

Terje Engø

Journalist i Kystmagasinet Terje Engø forteller at lakseeksporten har klart seg utrolig bra i virustiden. (Foto: Privat).

 

Han legger til:

– Men det overrasker likevel at laks er så populært i en periode med nesten ingen restauranter og turister. Det er tydelig at den jevne thailandske forbruker har fått smaken på laks.

 

Engø forteller at det i første halvår i år ble eksportert 6334 tonn laks (rund vekt) verdt 430,6 millioner kroner til Thailand. Tallene for samme periode i fjor var 7428 tonn verdt 460,6 millioner kroner.

 

Kina har naturlig nok vært et større problem enn Thailand. Ifølge Engø var eksporten av laks til Kina 240 tonn i uke 24, og kun 15 tonn uka etter, da oppslagene i verdenspressen hadde fått sin effekt. Tallene kryper imidlertid opp igjen nå. Kina utgjør drøyt to prosent av det totale eksportmarkedet for norsk laks. 

 

Vi kontaktet en norsk restaurant i Pattaya, A taste of Norway, for å høre om de har merket noe til frykt for å spise laks. Medeier Hans Grumheten svarer:

– Vi har ikke hørt noe om dette annet enn den dagen det stod noe i riksdekkende aviser. Vi selger mye laks, faktisk noe av det vi selger mest av.

 

A taste of Norway

Hans Grumheten (th.) sammen med medeier Jostein Pettersen ved en av årets matutdelinger. De har fått flere thailandske kunder som følge av dette. (Foto: Dag A. Ekeberg).

 

– Så da er ikke nordmenn engstelige, hva med thaier?

– Etter matutdelingene har vi flere thailandske gjester daglig. Heller ikke her har det vært noe tema som jeg vet om iallefall.

 

LES: Tre norske matutdelinger i Pattaya i dag, norsk bar åpner i morgen

 

En stor norsk importør av laks i Thailand er norsk-japaner Katsu Ishibashi («Kato»), som er produktansvarlig i firmaet Tohkaiya i Bangkok. Han er tidligere omtalt i Thailands Tidende da han gikk inn som medeier i forgjengeren til A taste of Norway, Lindas Restaurant.

 

Han importerer kjøtt og fisk. Kjøttet kommer gjerne fra USA og New Zealand, mens fisken er fra Norge, kveite, torsk og laks. Vi spurte:

 

– Har dette oppslaget om virus i laks hatt stor effekt på din virksomhet?

– Det har ikke hatt noe stor effekt, utenom at salget har gått ned betraktelig på grunn av at alle restauranter og spisesteder måtte stenge.

 

– Er salget nå på vei opp igjen, etter som restauranter etter hvert har kunnet åpne?

– Det er så smått på veg opp, svarer Ishibashi.

(© Thailands Tidende. 8. juli 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)