[ annonse ]
Pita Limjaroenrat vant fjorårets valg, men er ikke statsminister. Pita Limjaroenrat vant fjorårets valg, men er ikke statsminister. Foto: Sirakorn Lamyai, Wikimedia Commons
6. august 2024

Kontroversiell søknad om medlemskap i FNs menneskerettsråd

Skrevet av 
[ annonse ]

Fjorårets valgvinner, Move Forward, kommer med en advarsel til Forfatningsdomstolen, mens Thailand igjen forsøker å bli valgt til FNs menneskerettsråd.

 

Oppdatering (8. august 2024): Forfatningsdomstolen opplyste i går ettermiddag at de hadde vedtatt at partiet Move Forward skal tvangsoppløses. Les mer om dette i denne artikkelen. Red.

 

Fjorårets valgvinner fikk ikke danne regjering. Og nå står de i fare for å bli tvangsoppløst som parti. Det er opp til Forfatningsdomstolen, som behandler en sak oversendt fra Valgkommisjonen. Begge disse institusjonene er utpekt av et senat som ble nedsatt av militærregjeringen som styrte landet i årene 2014–2023.

 

Partiet Move Forward er beskyldt for å ha brutt loven om majestetsfornærmelse, og kan dermed bli beordret oppløst, akkurat som forgjengeren, Future Forward, under lerderen Thanathorn Juangroongruangkit.

 

Thailand har tidligere forsøkt å bli valgt til det prestisjetunge FNs menneskerettsråd (United Nations Human Rights Council), men det gikk ikke etter planen, fordi landet nok en gang ble offer for et militærkupp, nærmere bestemt i mai 2014, da statsminister Yingluck Shinawatra ble styrtet.

[ annonser ]

 

Etter at juntageneral Prayuth Chan-ocha gikk av har Thailand igjen forsøkt å bli medlem av menneskerettsrådet.

 

Men Move Forward kommer nå med et utspill som advarer Forfatningsdomstolen. De sier at det er lite sannsynlig at FN vil velge et land som beordrer landets største parti tvangsoppløst. 

 

De sier også at loven om majestetsfornærmelse er problematisk for et land som ønsker å styre menneskerettigheter via FN.

 

Avgjørelsen i FN for menneskerettsrådets sammensetning i perioden 2025–27 skal tas i oktober i år.

 

Utspillet fra Move Forward kommer fra sentralstyremedlem Chamnan Chanruang, på vegne av partiets statsministerkandidat Pita Limjaroenrat, ifølge statlig nyhetstjeneste Thai PBS World.

 

Pita Limjaroenrat har for øvrig nå enda større oppslutning på meningsmålinger enn da han vant fjorårets valg.

 

Chamnan Chanruang uttaler at hvis partiet Move Forward blir tvangsoppløst, så vil de samme politikerne danne et nytt parti og fortsatt jobbe mot den drakoniske loven om majestetsfornærmelse, som har sørget for at mange ungdommer nå sitter i fengsel uten kausjonsrettigheter, og risikerer straffer på inntil 15 års fengsel.

 

Les mer om denne saken:

LES: Norsk UD bekymret over Thailands bruk av loven om majestetsfornærmelse (24. mai 2024)

LES: Thailand i nyhetsbildet – sultestreikende kvinne døde i fengsel (15. mai 2024)

LES: Thailand har valgt ny statsminister, Thaksin er tilbake (22. august 2023)

LES: Kommentar: Derfor blir ikke Pita statsminister. Men kanskje neste år… (20. juli 2023)

LES: Pita fikk ikke nok stemmer til å bli statsminister (13. juli 2023)

LES. Stor valgseier til opposisjonspartier (15. mai 2023)

 

(© Thailands Tidende. 6. august 2024)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Town house Bangkok
( / Hus til salgs)

Town house Bangkok

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Thailand i Norge (kart)