[ annonse ]
Bank Axept jobber med å gjøre det enklere å bytte bank uten å måtte reise til Norge
26. september 2024

Bank Axept jobber med å gjøre det enklere å bytte bank uten å måtte reise til Norge

Skrevet av 
[ annonse ]

Danske Bank (tidligere Fokus Bank) er i ferd med å trekke seg ut av det norske privatmarkedet og overføre sine privatkunder til Nordea. I den forbindelse har det oppstått problemer for nordmenn i Thailand. 

 

Vi har snakket med en del kunder. Noen av dem får ikke være med over til Nordea. Vi har ennå ikke fått bekreftet årsaken, men lesere mener det skyldes at de ikke har folkeregistrert adresse i Norge.

 

De som ikke flyttes over til Nordea må finne seg en ny bankforbindelse, og da må det opprettes ny BankID. Og det er på det tidspunktet at norske banker forlanger at man møter opp fysisk i en norsk bankfilial. 

 

Det er allerede utviklet en norsk løsning slik at folk ikke trenger å møte opp fysisk i en bank eller på Posten for å aktivere en ny BankID, men den er ikke akseptert i EU-systemet, ergo kan den ennå ikke brukes (mer om dette under).

 

Vi har tatt opp denne saken med kommunikasjonssjef i Bank Axept Hege Steinsland. Bank Axept er de som styrer bruken av BankID i Norge. Hun sier:

[ annonser ]

 

– Vi jobber i flere spor sammen med bankene for å gjøre det smidigere for brukerne å bytte bank uten å miste BankID, nettopp fordi dette er for tungvint i dag.

 

Norske betalingsløsninger, inkludert BankID, er siden 2022 konsolidert i firmaet BankID BankAxept AS. Dette inkluderer overføringsmetoden Vipps, som like godt kjøpte hele virksomheten i 2022. 

 

De som eier mer enn fem prosent i Vipps Holding ASA er DNB (47%), Sparebank 1 (24%), Balder Betaling (11%) og Eika (8%).

 

Thailands Tidende

Kommunikasjonssjef i Bank Axept Hege Steinsland (foto: Bank Axept)

 

– Hva er grunnen til at dere krever personlig fremmøte for eksisterende BankID-kunder for å legitimere seg når de skifter bankforbindelse?

 

– Fordi man ved bankbytte formelt får utstedt en ny elektronisk ID, er det også krav om fysisk oppmøte.

 

– Hvem har bestemt at eksisterende brukere av BankID må til Norge når de skifter bankforbindelse og ønsker å fortsette å bruke BankID? Kan dere vise til noen lovforskrifter?

 

– Det er den enkelte bank som gir ut BankID til sine kunder. Kundebehandlingen av BankID er også knyttet til bankforholdet og noe av sikkerheten i systemet ligger i at banken kjenner brukeren gjennom kundeforholdet. Derfor må man flytte BankID når man bytter bank, og med dette også opprette en ny BankID.

 

– Vi forstår at dette dreier seg om hvitvasking og å «kjenne sin kunde». Mange av våre lesere, ordinære alderspensjonister, har vært kunder i Fokus Bank (senere Danske Bank) siden 80- eller 90-tallet. Når de lurer på hvorfor ingen kjenner dem som kunder etter over 30 år i samme bank, hva svarer dere?

 

– Kundekontroll og anti-hvitvasking er det bankene som gjør i forbindelse med kundeforholdet i banken.

 

Steinsland legger til:

 

– For å hjelpe banker med dette, har vi laget en digital løsning som over 1 million nordmenn har brukt for å bevise identiteten sin overfor banken, kalt ID-sjekk. Dette er en digital sjekk som kan gjøres med gyldig norsk pass eller nasjonalt ID-kort via BankID-appen. Ikke alle banker har lagt til rette for at denne muligheten for sine kunder.

 

Men når vi spør litt nærmere om denne muligheten, som faktisk vil kunne la nordmenn legitimerer seg fra Thailand, så viser det seg at den ikke er akseptert i EU-systemet, og derfor ikke pr i dag kan brukes for å få ny BankID.

 

Steinsland opplyser:

 

– Denne digitale passleseren vi har utviklet i BankID-appen (ID-sjekk) kan fortsatt ikke brukes for å lage ny BankID pga kravene for å få eID på høyt nivå, bestemt av EU.

 

Hun sier at DnB for eksempel har tatt i bruk ID-sjekk, men for å hjelpe banken med å etterleve kjenn-din-kunde og anti-hvitvask, ikke for å åpne ny BankID.

 

Den kan også brukes for de som har glemt passordet sitt i BankID-en, eller trenger å aktivere BankID.

 

– Det faktum at den nye løsningen ID-sjekk ikke kan brukes til å åpne BankID virker som et pålegg til en stat (Norge) som jo faktisk ikke er et EU-medlem.

 

– Ja som EØS-land er vi underlagt EU-regler og lover.

 

Hun legger til:

 

– Ta gjerne kontakt med Digdir som jobber inn mot EU og fremtidig digitaliseringsplaner – eIDAS 2.0 for å høre om det er endringer på gang i EU mht. krav om fysisk oppmøte ved første gangs opprettelse av eID på tillitsnivå Høy.

 

(© Thailands Tidende. 26. september 2024)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Town house Bangkok
( / Hus til salgs)

Town house Bangkok

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Thailand i Norge (kart)