[ annonse ]
Rolf Vågene med sine insulinsprøyter. Rolf Vågene med sine insulinsprøyter. Foto: Privat
8. september 2020

Sliter med å få medisiner til Thailand – DHL har vært en skuffelse

Skrevet av 
[ annonse ]

Rolf Vågene, bosatt i Hua Hin, har pleid å gi fullmakt slik at venner kan ta med seg livsviktig medisin fra Norge. Men coronasituasjonen gjør nå dette umulig. En forsendelse fra DHL sitter fast i tollen i Bangkok, og medisinene kan bli ødelagt av varmen. 

 

Oppdatering (9. september kl. 08.00): Vi har fått svar fra DHL. Se nederst i artikkelen. Red.

 

Rolf Vågene (64) er kjent som bergenseren som drev Aladdin Bar i Soi Bintabat. Han åpnet i 2011 og solgte baren til en engelskmann i september i fjor.

 

LES: Med bar fra Fyllingsdalen til Hua Hin (2012)

 

Vågene har hatt store medisinske problemer med diabetes 2, og har i løpet av de to siste årene måttet amputere begge beina. Det skjedde i Norge.

[ annonser ]

 

Han bor imidlertid fortsatt i Hua Hin, og er avhengig av mange medisiner fra Norge. Tidligere år har ulike venner brakt med seg disse medisinene fra Norge, etter at Vågene har gitt fullmakt. Så kom coronaviruset, som snudde opp ned på situasjonen.

 

Vågene betalte drøyt 2900 kroner til DHL i Norge for å arrangere en forsendelse av medisinene han trenger. En kamerat skulle hente medisinene på apoteket. Deretter skulle DHL hente varene og sende dem til Thailand.

 

Bergenseren har hatt en lengre utveksling med DHL Norge på e-post, og også snakket med dem på telefon mange ganger. Han ble forsikret om at forsendelsen skulle gå i orden, inkludert det faktum at denne typen medisiner trenger å bli oppbevart i 2-8 graders temperatur. 

 

Men når forsendelsen nådde Thailand ble det problemer. Tollvesenet ville ikke gi slipp på varene. De har forlangt å se originalen av Vågenes pass. 

 

Det ble ordnet med en ekspresshenting av hans pass i Hua Hin, via Kerry Express, til forsendelse til Bangkok. Da vi snakket med ham hadde han nettopp fått passet tilbake, og ble forespeilet en regning på 900 baht for tjenesten fra Kerry.

 

Medisinen vet han imidlertid ikke hvor befinner seg, og når han kan få den. Det var langhelg, og han antok at Tollvesenet hadde ferie.

 

Vågene regnet ut at det skulle holde med en kjølebag for medisinene, siden DHL lovet rask forsendelse, og temperaturen på fly uansett er lav. Nå vet han ikke om medisinene kan brukes når og hvis de kommer frem. Han vil ta kontakt med fastlegen i Norge, men de har ikke åpent i helgen.

 

– Er det mulig å få tilsvarende medisin i Thailand?

– Ja, det er mulig, men det må bestilles fra Bangkok, og det tar fire dager.

 

– Er det ingen større apoteker eller sykehus i Hua Hin som har medisinen?

– Nei, ikke så vidt jeg vet, min samboer har forhørt seg mange steder.

 

Vågene er nå i samtale med advokat og vurdere å saksøke DHL i Norge for desinformasjon:

– De sa at leveranse til Thailand ikke skulle by på noen problemer. Men nå har jeg all slags problemer, og kommunikasjonen med DHL-kontoret i Bangkok er vanskelig.

 

Vågene forteller at svarene han får stort sett er på thai:

– Det jeg har fått på engelsk er følgende: «We Need Original Papers from Doctor». 

 

Diabetesmedisinen er ikke narkotika, så Vågene forstår ikke hva problemet til Tollvesenet er, og hvorfor det skal være nødvendig med en original resept på papir.

 

Tollvesenet i Thailand har ved mange anledninger blitt beskyldt for å være en korrupt etat, som kan trenere forsendelser til privatpersoner hvis det ikke vanker betaling under bordet. Dette dreier seg imidlertid om en forsendelse via et verdensomspennende firma, DHL.

– Min samboer forstår heller ingen ting, sier Vågene. Korrespondansen med DHL i Thailand har vært en stor skuffelse for begge.

 

Vågene vil formidle denne historien fordi han vet om mange andre nordmenn i Thailand som er i samme situasjon under coronakrisen. De som bor her i vinterhalvåret tar gjerne med seg medisiner selv. De som bor her fast har venner som tar med seg fra Norge. Men nå er ikke dette lenger mulig.

 

64-åringen er litt bekymret for å gå ut med dette, og eventuelt gå til rettssak mot DHL, for da forsvinner kanskje muligheten til å bruke dem ved neste korsvei. Det er imidlertid andre konkurrerende firmaer på dette markedet. Verdensomspennende UPS har også kontor i Norge.

 

Oppdatering (9. september kl. 08.00): Vi har fått svar fra DHL:

 

Vi har fått svar fra Nina Bjørlo, sjef for kundeservice i DHL Express i Norge, på tre spørsmål vi stilte DHL. De lover også å ta kontakt med Rolf Vågene for å få vite hvordan han ønsker hjelp videre i saken.

 

– Har ikke et stort firma som DHL oversikt over hva tollvesenet i Thailand forlanger?

– DHL Express Norge har oversikt over hva som skal til for å eksportere varer ut fra Norge. Vi har ikke fullstendig oversikt over tollregler i alle land, da disse er i stadig endring. Det er avsenders plikt å sette seg inn i gjeldende tollregler i det landet man sender til.

 

– Har dere hatt problemer med tollvesenet i Thailand tidligere?

– DHL Express har ikke hatt problemer med tollvesenet i Thailand tidligere.

 

– I denne saken virker det som om kundeservice hos DHL i Norge har gitt mangelfulle opplysninger. Hva kan dere gjøre for å hjelpe vår leser?

– DHL Express beklager at Rolf ikke har fått tilstrekkelig informasjon om hvor denne informasjonen kan innhentes. Vi har opplyst om at det kreves en resept, men ikke at avsender selv er ansvarlig for å finne informasjon om mottakerlandet, selv om Rolf har spurt om dette i sin epost til oss. Dette er tatt opp internt hos oss, og vil også bli tatt opp med den aktuelle agenten.

 

Videre skriver Bjørlo:

Vi beklager at det har tatt litt tid før dere har fått svar fra vår side, men vi har vært nødt til å undersøke alle sider av saken for å kunne gi et godt nok svar til dere.

Vi må også beklage den opplevelsen Rolf har hatt med denne sendingen, det er ikke slik vi ønsker at en sending fra DHL Express skal oppleves. Når det er sagt, er det ikke helt uproblematisk å sende medisiner generelt til utlandet, og i den mengden som her er blitt sendt (10 kg). Vi skal gi en oppsummering av saken under.

Ved henvendelse til DHL Express sitt kundesenter, har Rolf fått beskjed om at resept fra lege må medfølge. Dette er generelt for alle land i stort sett hele verden. I følge Rolf skal dette ligge ved sendingen.

I våre retningslinjer står det at man kan sende begrenset mengde medisiner til eget bruk. Hva begrenset mengde er, kommer an på hvilket land det skal sendes til. Alle land har forskjellige tollregler. I dette tilfellet, burde du fått beskjed om å ta kontakt med thailandske tollmyndigheter, for å høre hvilken mengde medisiner som er lovlig å importere, og hvilke papirer som må fremskaffes for å fortolle medisinene. Vi har ikke mulighet til å ha oversikt over alle tollregler i alle land, da disse endres kontinuerlig i mange land. Men, vi skulle ha henvist deg til tollmyndighetene, slik at du kunne fått avklart hva du måtte skaffe til veie.

Når det gjelder pass, gjøres det for å sikre at du er riktig mottaker. Noen ganger ber landene en kopi av passet, for å tilsikre dette. Dette gjelder når det er privatpersoner som importerer varer.

Vi vil gjerne ha en tilbakemelding på hva Rolf ønsker vi skal gjøre med sendingen. Dette kommer også an på om han anser medisinene som ødelagt. Vi kan tilby kreditering av frakten på denne sendingen, uavhengig av om det ønskes at vi skal jobbe videre med denne, eller om den er å anses som ødelagt.

Vi beklager nok en gang denne opplevelsen med DHL Express.

(© Thailands Tidende. 8. september 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)