[ annonse ]
1. april 2017

Første kontainer kom sent men godt

Skrevet av 
[ annonse ]

Den norske organisasjonen «Together for a better life» måtte vente hele fem uker på å få sin kontainer gjennom tollen i Laem Chabang. Leder Marit Olin Pettersen sier hun fikk tilbud om en rask løsning via penger under bordet, men det var ikke aktuelt.

 

Marit Olin Pettersen startet i oktober 2015 den humanitære organisasjonen «Together for a better life». Formålet er å bidra til prosjekter som skaper arbeidsplasser og fremmer livskvaliteten for familier i Isan. De kom for alvor i gang i mai 2016, da Marit startet organisasjonens facebookside. Etter den tid er det samlet inn penger til Isan – og nå også gaver i form av klær til barn og eldre, rullatorer, rullestoler, sykler og barneleker.

– Dette er nettopp distribuert, det meste til fattige i  provinsen Buriram, men også en del til et fattigkvarter  i Sukhumvit Road 55 i Bangkok, opplyser Marit, som forteller at organisasjonen hittil har støttet økonomisk to barnehjem, et sentre for HIV/AIDS-syke barn samt et senter for HIV/AIDS-syke kvinner. 

 

Måtte skifte adresse

Den første kontaineren med utstyr gikk fra Oslo 15. desember og kom frem til Laem Chabang 29. januar. Da sto Marit klar til å ta imot kontaineren, men det skulle vise seg å ta hele fem uker før den ble sluppet fri. Problemet var at Marits norske organisasjon ikke har noen adresse i Thailand, og de trengte da en offisiell mottaker av forsendelsen. En annen humanitær forening hadde tilbudt seg å hjelpe, men det viste seg at de ikke kunne fremskaffe de rette dokumentene. Ergo måtte det byttes adressat, og barnehjemmet Baan Jing Jai Foundation sa seg villig til å steppe inn. Det høres kanskje ikke så vanskelig ut, men det resulterte i et stort byråkratisk problem.

 

[ annonser ]

Betale seg ut av problemene

Rett etter at kontaineren ankom havna forteller Marit at hun fikk tilbud om en rask løsning ved å betale penger under bordet: – Det var snakk om «100.000 baht up», sier hun. Dette betyr et sted mellom hundre og to hundre tusen baht. Det var uaktuelt:

– Jeg må kunne se giverne i øynene, jeg kan ikke bruke organisasjonens penger på en slik måte.

Marit forteller at hun kontaktet en advokat i Pattaya for å få ordnet med adresseendringen. Hun sier at hun var rede til å la kontaineren returnere til Norge hvis det ikke lot seg gjøre. Men etter fem ukers venting gikk det altså i boks, med kun en «overstay» på 22.000 baht samt ordinære havnekostnader på cirka 10.000 bath, som følger med alle sendinger.

Marit hadde returbillett til Norge 11. mars, så det ble en hektisk uke. Den opprinnelige planen var å leverer varene flere steder i Isan, blant annet i Khon Kaen, Ubon og Buriram. Det ble kun tid til besøk i sistnevnte provins. Først var de imidlertid innom Baan Jing Jai Foundation i Pattaya og fikk levert noen gaver til dem.

 

Gir seg ikke

Siden det var en hjelpesending så slapp de å betale moms på varene. Men det ble likevel en kronglete første sending for Marit. Vi spurte:

– Frister det å begynne å samle inn til en ny kontainer nå, da?

Marit smiler: – Jeg lar meg ikke knekke. Jeg har lært meg til å holde fokus på det som er viktig.

Hun har nå erfaring å ta med seg til neste sending. Den var planlagt før sommeren men nå ser det ut til at det kan bli september.

– Nå skal vi bruke litt tid på å finne ut hvor neste sending til Isan går. Hjelpesendingen må komme til dem som trenger det mest, sier hun.

--------------------------

 

«Together for a better life»

* Marit Olin Pettersen startet i oktober 2015 den humanitære organisasjonen Together for a better life (org. nr. 915 684 823) for å hjelpe fattige folk i Isan og informere om forholdene i landsdelen.

* De er i gang med å hjelpe fattige familier, sentre for aidssyke kvinner og barn, samt barn født av barjenter.

* Den første hjelpesendingen er nettopp distribuert. Neste kontainer planlegges etter sommerferien.

* Organisasjonen har en facebookside med over 6000 følgere. Der oppgis det hvordan man kan støtte organisasjonen. Årsapporten fra 2016 viste et innsamlet beløp på 40.672 kroner.

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2017 – 1. april  2017)

 

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Town house Bangkok
( / Hus til salgs)

Town house Bangkok

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Thailand i Norge (kart)