[ annonse ]
Grete Strøm sammen med «Boksringenes herre», Dr. Jivacate. Grete Strøm sammen med «Boksringenes herre», Dr. Jivacate. Foto: Privat
29. april 2019

NRKs Grete Strøm fant Boksringenes herre i Chiang Mai

Skrevet av 
[ annonse ]

NRK Radio har nettopp publisert en serie på fem episoder som i stor grad handler om Thailand. Det dreier seg om norsk og dansk innsamling av boksringer for å finansiere proteser til fattige thaier. Grete Strøm forteller her om den merkelige saken.

 

Innsamling av boksringer har foregått i Norge i 13 år, selv om det er blitt dokumentert – blant annet av Thailands Tidende i fjor – at lønnsomheten i dette er heller dårlig. Du trenger ca. 3000 boksringer for å få en kilo, og kilosprisen for dette skrapmetallet er i størrelsesorden ti kroner.

 

LES: Myten om boksringene i Bangkok

 

Det er derfor et lite mysterium hvorfor innsamling av boksringer fortsatt pågår over det ganske land.

 

De som samler inn boksringer har en lukket facebookgruppe, og de er veldig klare i sin tale om at de ønsker å fortsette med dette. De liker å samle inn boksringer, og blir det mange ringer, så blir det penger også av dette.

[ annonser ]

 

Boksringene sendes ikke lenger til Thailand, men til Danmark, hvor de renses og sorteres og selges som skrapmetall til høystbydende. Overskuddet går i hovedsak til thailandske funksjonshemmede. Det er mange år siden metall fra boksringer ble benyttet i selve produksjonen av protesene.

 

Tidligere ble ringene sendt til Thailand, for å bli omsmeltet her, men det thailandske tollvesenet begynte å forlange toll på forsendelsen, slik også andre veldedige organisasjoner – som bl.a. har sendt rullestoler etc – har erfart. 

 

Programskaper Grete Strøm (38) jobbet med serien Boksringenes herre i over et år før den ble tilgjengelig på nett (også i Thailand) 24. april i år. Hun var også i kontakt med Thailands Tidende i denne forbindelse, for å få vårt syn på saken. Senere dro hun til Danmark, og deretter tilbrakte hun fem dager i Chiang Mai for å få svaret på sine spørsmål om boksringene.

 

Boksringer

NRK: Programserien kan du høre når som helst på nett, også fra Thailand. (Faksimile: NRK Radio)

 

Programskaperen fra Bodø har 15 år bak seg i NRK. Hun forteller oss at hun startet karrieren i studentradioen i Trondheim. Derfra søkte hun sommerjobb i P3, og vips var hun innenfor i NRK, hvor hun både har jobbet med tv og radio.

 

– Har du vært i Thailand før?

– Jeg har vært i Thailand én gang før. Da reiste jeg rundt i landet med sekk på ryggen.

 

– Hva overrasket deg mest da du jobbet med denne serien i Thailand?

– Det mest overraskende er så klart løsningen på hele mysteriet. Men det var også veldig overraskende at noen ting ikke viste seg å være som jeg trodde de skulle være.

 

– Du kommenterer i episode 4 at Dr. Vajara løy til deg. Kom det som en overraskelse?

– Jeg har aldri brukt ordet «lyve» ang. overlegen. Det har jeg ikke lov til, for det kan jeg ikke vite. Mitt poeng var at han ofte sa noe annet enn det som viste seg å være realiteten, og jeg tror nok at egentlig visste han mer enn det som kom fram. Det kan skyldes flere ting; at han var lei av fokuset på boksringene eller at han syntes det var vanskelig å si ting som de var. Jeg har reist en del i Asia generelt, og vet at høflighet innebærer noe annet der enn f.eks. i Norge.

 

Senest 22. januar hadde den danske ambassaden i Bangkok et innlegg om boksringer, som omtalte Projekt Dåseringe, som har operert helt siden 2002. 

 

31. mars var Poul Weber fra Projekt Dåseringe invitert som æresgjest under innvielsen av en ambulerende protesetjeneste i Saraburi, ifølge Scandasia. Projekt Dåseringe har donert ca. 2,5 millioner baht til formålet siden 2013.

(© Thailands Tidende. 29. april 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Town house Bangkok
( / Hus til salgs)

Town house Bangkok

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Thailand i Norge (kart)