[ annonse ]
Verdens sjette tryggeste land for epidemier
19. november 2019

Verdens sjette tryggeste land for epidemier

Skrevet av 
[ annonse ]

Blant 195 land har Thailand havnet helt oppe på sjette plass når det gjelder «helsesikkerhet». Det vil si at Thailand har resurser til å ta seg av ting som epidemier og andre helsekatastrofer. Sverige og Danmark kom rett etter Thailand, mens Norge havnet på 16. plass.

 

Dette var første gang «Global Health Security Index» (GHS) ble publisert. Den er kommet som et resultat av fem år med forskning på John Hopkins University i USA, godt støttet av stiftelser som Bill & Melinda Gates Foundation.

 

Det var ebolaepidemien i tre vest-afrikanske land i 2014 som var skremmeskuddet som fikk dette arbeidet i gang. Epidemien tok livet av 11.300 mennesker i landene Guinea, Sierra Leone og Liberia.

 

Video: En introduksjon til problemstillingene bak helseindeksen.

 

[ annonser ]

I tillegg til slike sykdomsepidemier, har man også vurdert andre risikofaktorer, som kjernefysiske angrep og biologiske agenter som slippes løs ved ulykker eller som ledd i terror og krigføring.

 

Folkeforflytninger bidrar i stor grad til å øke risikoen for epidemier. Det gjelder både forflytning inn til storbyer men også over landegrenser.

 

Thailand scoret høyt i fem av de seks kategoriene, nemlig Forebygging, Påvisning, Reaksjon, Helse og Normer. I disse kategoriene var Thailand blant de 15 beste av 195 land. I den siste kategorien, Risiko, havnet de som nr. 93.

 

FAKTA: Helseindeksens seks kategorier

Prevention: Prevention of the emergence or release of pathogens

Detection and Reporting: Early detection and reporting for epidemics of potential international concern

Rapid Response: Rapid response to and mitigation of the spread of an epidemic

Health System: Sufficient and robust health system to treat the sick and protect health workers

Compliance with International Norms: Commitments to improving national capacity, financing plans to address gaps, and adhering to global norms

Risk Environment: Overall risk environment and country vulnerability to biological threats

Source: «Global Health Security Index» (GHS)

 

Risiko defineres som landets totalt risiko og sårbarhet for biologiske angrep. Det inkluderer ting som politisk risiko – hvor Thailand er nr. 159 – infrastruktur og sårbarhet i det offentlige helsesystemet.

 

GHS

Thailand og Norges score i de seks kategoriene. Se tabell for de 18 første landene nederst i artikkelen.

 

Det var nettopp i denne kategorien Norge scoret høyt, som nummer to. 

 

Thailand scorer også omtrent sist som nr. 186 i delkategorien Reaksjon («Respond – Trade and Travel Restrictions»). Det vil si at det er dårlig kontroll med hva og hvem som kommer inn i dette landet.

 

I denne kategorien ble Norge nr. 1. Så det er tydeligvis mye bedre kontroll med varer og mennesker som kommer til Norge enn de som kommer til Thailand.

 

I kategori 4 – Helse, scorer Thailand som nr. 31 av 195 land når det gjelder kapasitet hos sykehus og klinikker for å ta seg av epidemier, altså mye dårligere enn den 6. plassen landet fikk generelt.

 

Av nabolandene til Thailand ble Malaysia nr. 18, Vietnam nr. 50, Myanmar nr. 72, Laos nr. 73 og Kambodsja nr. 89.

 

Helseindeksen GHS rapporterer om at helsesikkerheten er grunnleggende svak i hele verden. Intet land er godt forberedt mot epidemier eller har helsesystemer som kan ta seg av store utbrudd.

 

Thailand er blitt valgt som vertsnasjon for de landene – Global Health Security Agenda (GHSA) – som skal møtes neste år for å følge opp dette arbeidet. Det er 60 land med i prosjektgruppen.

 

GHS

De 18 første landene på lista. Hele lista kan sees hos «Global Health Security Index» (GHS).

(© Thailands Tidende. 19. november 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)